Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Alžírsku znovu zatkli opozičného predstaviteľa Karíma Tabbúa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tabbú bol jednou z najznámejších osobností počas hromadných demonštrácií, ktoré v Alžírsku začalo vo februári 2019 organizovať prodemokratické hnutie Hirák.

Alžír 30. apríla (TASR) - Karím Tabbú, jeden z popredných predstaviteľov politickej opozície v Alžírsku, bol opäť zatknutý. Napísala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie miestnych ľudskoprávnych združení.

Tabbú bol jednou z najznámejších osobností počas hromadných demonštrácií, ktoré v Alžírsku začalo vo februári 2019 organizovať prodemokratické hnutie Hirák. Protestujúci sa dožadovali rozsiahlej reformy vládneho systému platného v Alžírsku ešte od roku 1962, keď sa táto severoafrická krajina vymanila spod francúzskej koloniálnej nadvlády.

Tabbúa zatkli v piatok večer v jeho dome po tom, čo v utorok vzdal na sociálnej sieti Facebook hold politickému aktivistovi Hakímu Dibbazímu, tvrdia alžírske ľudskoprávne organizácie. Dibbazí bol zatknutý vo februári a alžírska Liga za ľudské práva nedávno oznámila, že zomrel.

Tabbú stojí na čele malej neregistrovanej politickej strany s názvom Sociálnodemokraticý zväz (UDS). V marci 2020 bol odsúdený na rok väzenia za podkopávanie národnej bezpečnosti. Toto obvinenie vychádzalo z jeho kritizovania účasti alžírskej armády na vedení štátu.