Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Anglicku a Walese sa ku kresťanstvu hlásila menej než polovica ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K islamu sa v Anglicku a vo Walese hlási 3,9 milióna ľudí, teda 6,5 percenta obyvateľov. V roku 2011 sa k tomuto náboženstvu prihlásilo 4,9 percenta populácie.

Londýn 29. novembra (TASR) - Ku kresťanstvu sa v Anglicku a vo Walese po prvýkrát prihlásila menej než polovica obyvateľov, vyplýva z údajov zo sčítania ľudu, ktoré v utorok zverejnil britský štatistický úrad (ONS). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Výsledky sčítania ľudu, ktoré sa v Spojenom kráľovstve uskutočnilo v roku 2021, ukázali rýchly rast moslimskej populácie. Druhou najčastejšou odpoveďou po kresťanstve však bolo hlásenie sa k možnosti "žiadne náboženstvo".

Arcibiskup z Yorku Stephen Cottrell, ktorý zastáva v hierarchii anglikánskej cirkvi druhý najvyšší post po arcibiskupovi z Canterbury, povedal, že predmetný výsledok sčítania nie je "veľkým prekvapením". Podľa jeho slov však ľudia, ktorí čelia kríze rastúcich životných nákladov a vojne v Európe, stále potrebujú duchovnú obživu.

Otázka o vierovyznaní bola do sčítania obyvateľstva v Spojenom kráľovstve pridaná v roku 2001. "Odpovedalo na ňu vlani až 94 percent respondentov aj napriek tomu, že ide o dobrovoľnú otázku, uviedol ONS."

Asi 27,5 milióna respondentov, čo predstavuje 46,2 percenta opýtaných v Anglicku a Walese, sa prihlásilo ku kresťanstvu. Ide o 13,1-percentný pokles oproti poslednému sčítaniu populácie z roku 2011. K možnosti "žiadne náboženstvo" sa prihlásilo 37,2 percenta respodentov, teda 22,2 milióna ľudí. Oproti minulému sčítaniu ide v Británii o 12-percentný nárast.

K islamu sa v Anglicku a vo Walese hlási 3,9 milióna ľudí, teda 6,5 percenta obyvateľov. V roku 2011 sa k tomuto náboženstvu prihlásilo 4,9 percenta populácie.

Ďalšími najčastejšími odpoveďami boli hinduizmus (1 milión) a sikhizmus (524.000). Podľa výsledkov sčítania je v Anglicku a vo Walese viac budhistov (273.000) než židov (271.000).

ONS zverejňuje kľúčové časti z vlaňajšieho sčítania postupne. Najnovšie zverejnené výsledky sa týkali náboženstva a etnickej príslušnosti. Údaje zo Škótska a Severného Írska sú zverejňované samostatne, vysvetľuje AFP.