Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Anglicku a Walese umrel rekordný počet ľudí na predávkovanie sa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo štatistík ďalej vyplynulo, že počet úmrtí v dôsledku užívania drog stúpa najmä na severe Anglicka.

Londýn 3. augusta (TASR) - Anglicko a Wales minulý rok zaznamenali najvyšší počet úmrtí v dôsledku predávkovania sa omamnými a psychotropnými látkami. Podľa utorkovej správy britského štatistického úradu (ONS) je počet úmrtí najvyšší od roku 1993, keď začal úrad viesť túto štatistiku. Informovala o tom agentúra AFP.

V roku 2020 zaznamenal ONS v Anglicku a Walese 4561 prípadov predávkovania sa. Ide o takmer štvorpercentný nárast oproti roku 2019. Takmer polovica všetkých prípadov súvisela s užívaním opiátov. Takmer desať percent úmrtí malo na svedomí predávkovanie sa kokaínom.

"Počet obetí užívania drog sa každoročne zvyšuje. Tento trend vidíme uplynulých desať rokov. Stúpa počet obetí po užití opiátov, ale aj kokaínu," uvádza ONS v správe, z ktorej citovala AFP.

Britský štatistický úrad tvrdí, že je zatiaľ príliš skoro spájať prípady predávkovania sa s opatreniami, ktoré prijala tamojšia vláda v súvislosti so šírením koronavírusu. Či sa predávkovania odohrali počas lockdownov, úrad z dát určiť nevie. ONS tvrdí, že medzi úmrtím a zapísaním do štatistiky je "veľká časová medzera".

Zo štatistík ďalej vyplynulo, že počet úmrtí v dôsledku užívania drog stúpa najmä na severe Anglicka. Hlavné mesto Londýn minulý rok zaregistrovalo pomerne nízku úmrtnosť v dôsledku predávkovania sa drogami.