Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Anglicku skrátia karanténu pri nákaze covidom zo siedmich dní na päť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa údajov britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) približne dve tretiny ľudí pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 už koncom piateho dňa karantény nie sú infekční.

Londýn 13. januára (TASR) - Anglicko skráti od pondelka dĺžku karantény pri nákaze koronavírusom zo siedmich dní na päť. Oznámil to britský minister zdravotníctva Sajid Javid, informuje agentúra DPA.

Javid pred poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu povedal, že podľa údajov britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) približne dve tretiny ľudí pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 už koncom piateho dňa karantény nie sú infekční.

Podľa Javida tak od pondelka budú môcť nakazení covidom ukončiť karanténu na šiesty deň - po vykonaní dvoch antigénových testov s negatívnym výsledkom na piaty a šiesty deň izolácie.

Na základe doterajšieho usmernenia UKHSA ľudia v Anglicku museli ísť do izolácie na najmenej šesť dní od nástupu príznakov ochorenia alebo pozitívneho výsledku testu - podľa toho, čo bolo skôr. Karanténu bolo možnú ukončiť na siedmy deň po vykonaní dvoch antigénových testov s negatívnym výsledkom na šiesty a siedmy deň karantény.

DPA pripomína, že britská vláda bola pod rastúcim tlakom verejnosti, aby pravidlá v Anglicku prispôsobila opatreniam v Spojených štátoch, kde bola dĺžka karantény skrátená na päť dní.