Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Austrálii bude referendum o uznaní a právach pôvodných obyvateľov

Ľudia prechádzajú okolo stánku pre blížiace sa referendum v Canberre v Austrálii v stredu 30. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Žiadam všetkých Austrálčanov, aby hlasovali pre 'áno'," uviedol tamojší premiér Anthony Albanese.

Sydney 30. augusta (TASR) - V Austrálii sa bude 14. októbra konať historické referendum o zmene ústavy, ktorého cieľom je uznanie pôvodného obyvateľstva. Oznámil to v stredu tamojší premiér Anthony Albanese, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a DPA.

"V tento deň bude mať každý Austrálčan šancu, aká sa naskytne len raz za generáciu, a to spojiť našu krajinu a zmeniť ju k lepšiemu," povedal Albanese. "Žiadam všetkých Austrálčanov, aby hlasovali pre 'áno'," dodal.

V prípade pozitívneho výsledku referenda by pôvodní obyvatelia Austrálie boli prvýkrát uznaní v austrálskej ústave. Zároveň by získali tzv. hlas v parlamente. To znamená, že by bol vytvorený poradný orgán zložený z aborigénov a obyvateľov ostrovov v Torresovom prielive, ktorý by v budúcnosti radil parlamentu v otázkach a zákonoch týkajúcich sa ich domorodých komunít.

Vzhľadom na to, že podpora pre kampaň "áno" v prieskumoch verejnej mienky klesá, existujú podľa AFP obavy, že potenciálne neúspešné referendum by mohlo uškodiť vzťahom v austrálskej spoločnosti, ako aj povesti Austrálie a byť celkovo premárnenou šancou na zníženie etnickej nerovnosti v tejto krajine.

Politický analytik William Bowe uviedol, že ešte vlani bola podpora pre "áno" v referende medzi austrálskou verejnosťou na úrovni vyše 60 percent. Následne však mala klesajúcu tendenciu, jednak pre spory miestnych politikov v tejto otázke, ako aj pre skutočnosť, že čoraz viac Austrálčanov začalo byť presvedčených o tom, že treba udržať status quo.

Na zmenu austrálskej ústavy je potrebná "dvojitá väčšina", to znamená že možnosť "áno" musí získať viac ako 50 percent hlasov a zároveň musí táto možnosť dostať nadpolovičný počet hlasov v najmenej štyroch zo šiestich štátov Austrálie.