Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Austrálii pôsobia tisíce členov kalábrijskej mafie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôsobenie talianskych zločineckých organizácií na území Austrálie sa podarilo zmonitorovať v priebehu uplynulého roka vďaka spolupráci s talianskymi úradmi.

Sydney 7. júna (TASR) - Austrálska polícia tvrdí, že v krajine pravdepodobne operujú tisícky členov zločineckej organizácie 'Ndrangheta, ktorá má hlavné pôsobisko v juhotalianskej Kalábrii. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zástupca hlavného komisára Austrálskej federálnej polície Nigel Ryan uviedol, že členom 'Ndranghety sa v Austrálii darilo pôsobiť celé desaťročia bez povšimnutia miestnych úradov, nakoľko žili v skromných materiálnych podmienkach. Venovali sa pritom praniu špinavých peňazí prostredníctvom rôznych legálnych živností.

"'Ndrangheta nie je iba problémom Austrálie, je celosvetovým problémom. (Jej členovia) sú zodpovední za 70 až 80 percent obchodu s kokaínom vo svete a zaplavujú Austráliu zakázanými drogami," uviedol Ryan.

Austrálska federálna polícia zistila, že v krajine operujú členovia približne 50 talianskych zločineckých klanov. Z nich minimálne 14 patrí do 'Ndranghety, ktorá má tak v Austrálii tisíce svojich členov.

Pôsobenie talianskych zločineckých organizácií na území Austrálie sa podarilo zmonitorovať v priebehu uplynulého roka vďaka spolupráci s talianskymi úradmi. Austrálska polícia prisľúbila, že podnikne opatrenia, aby činnosť týchto zločineckých klanov ochromila.