Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Austrália hlási prvé dva prípady nákazy variantom omikron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priebeh ochorenia je u oboch ľudí asymptomatický. Umiestnení boli v izolácii v špeciálnej ubytovni.

Sydney 28. novembra (TASR) - V Austrálii potvrdili prvé dva prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Zistili ho u dvoch pasažierov, ktorí v sobotu prileteli do Sydney z regiónu južnej Afriky, informoval v nedeľu denník Sydney Morning Herald s odvolaním sa na zdravotnícky úrad štátu Nový Južný Wales (NSW Health).

Obaja pasažieri po prílete absolvovali test na ochorenie COVID-19, ktorého výsledok bol pozitívny. Priebeh ochorenia je u nich asymptomatický. Umiestnení boli v izolácii v špeciálnej ubytovni. Obaja ľudia sú plne zaočkovaní, uviedol NSW Health.

Títo pasažieri boli v skupine 14 osôb, ktorá priletela z južnej Afriky linkou spoločnosti Qatar Airways z Dauhy. Zvyšných 12 cestujúcich absolvuje 14-dňovú hotelovú karanténu. Ďalších približne 260 pasažierov a členov posádky lietadla je považovaných za blízke kontakty a bola im nariadená izolácia.

Lietadlo s infikovanými pasažiermi pristálo v Sydney v ten istý deň, ako austrálska vláda oznámila dočasný zákaz letov z deviatich krajín južnej Afriky, kde nedávno objavili nový variant koronavírusu SARS-CoV-2, pripomenula agentúra AFP. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho pomenovala omikron a označila za variant vyvolávajúci znepokojenie.

Austrálska vláda len pred mesiacom zrušila zákaz ciest do zámoria bez povolenia, ktorý bol zavedený 20. marca minulého roka v reakcii na pandémiu koronavírusu. Hranice krajiny sa majú do konca roka otvoriť aj pre kvalifikovaných pracovníkov a zahraničných študentov.

Zatiaľ nie je známe, či objavenie nového variantu povedie k návratu k prísnejším opatreniam.