Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Austrálii predĺžili zákaz medzinárodných výletných plavieb

Na snímke výletná loď Costa Luminosa, na ktorej zaznamenali medzi cestujúcimi niekoľko prípadov ochorenia COVID-19, prichádza do prístavu vo francúzskom Marseille 19. marca 2020. Na palube sa nachádza viac ako 1400 ľudí, vrátane 200 Američanov. Francúzske orgány povolili lodi vstup a zostane v prístave štyri dni za prísnych bezpečnostných podmienok. Foto: TASR/AP

Na konci marca Austrália uzavrela svoje hranice pre cudzincov a v dohľadnom čase ich neplánuje znovu otvoriť.

Sydney 22. mája (TASR) - Austrália v piatok predĺžila zákaz medzinárodných výletných plavieb do polovice septembra. Zákaz platí aj pre plavby na susedný Nový Zéland. V tomto prípade sa vo všeobecnosti očakávalo, že austrálske úrady udelia výnimku. Informovala o tom agentúra AFP.

Zákaz sa vzťahuje na akúkoľvek výletnú loď, ktorá je schopná prepraviť viac ako 100 ľudí. Tento krok je ďalšou ranou pre multimiliardové odvetvie, ktoré čelí zákazom prepravy v krajinách od Spojených štátov až po Seychely.

Austrália prvýkrát vyhlásila zákaz medzinárodných výletných plavieb už 27. marca, keď sa v jej teritoriálnych vodách nachádzalo takmer 30 lodí.

Stovkám Austrálčanom, ktorí vystúpili z lodí, následne diagnostikovali vírusové ochorenie COVID-19. Až 20 pasažierov z celkového počtu obetí v krajine (101) vírusu podľahlo.

Na konci marca Austrália uzavrela svoje hranice pre cudzincov a v dohľadnom čase ich neplánuje znovu otvoriť. Predseda vlády Scott Morrison uviedol, že výnimku zo zákazu by mohli dostať občania Nového Zélandu, kde sa s epidémiou COVID-19 úspešne vyrovnali. V piatkovom oznámení austrálskych úradov sa však nijaká výnimka pre Nový Zéland nespomína.