Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Austrálii zatkli na protestoch proti lockdownom 250 ľudí

Na snímke polícia počas zadržania protestujúceho na anti-lockdownovom proteste v Austrália, 21. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Niekoľko veľkých miest zápasí s výskytom vysokonákazlivého variantu delta.

Sydney 21. augusta (TASR) – V Austrálii zatkli v sobotu vyše 250 ľudí na proteste proti pandemickým lockdownom v krajine. Mnohým hrozia pokuty za nedodržiavanie hygienických nariadení. Informovali o tom austrálske úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Protesty sa v sobotu konali vo viacerých mestách po celej krajine, pričom najväčší a najnásilnejší bol v Melbourne. Po potýčkach, ktoré vypukli na niektorých protestoch, ošetrili najmenej sedem policajtov.

V Sydney platí lockdown (uzávera) už dva mesiace; v Melbourne a austrálskom hlavnom meste Canberra zaviedli lockdown tento mesiac.

Pravidlá lockdownu znamenajú, že ľudia sa väčšinou zdržiavajú doma a majú obmedzené sociálne kontakty.

Protestujúci tvrdia, že lockdowny by sa mali skončiť, ale úrady vysvetľujú, že sú potrebné na potlačenie šírenia koronavírusu a na záchranu životov.

Napriek pandemickým obmedzeniam austrálsky štát Nový Južný Wales, kde sa nachádza aj Sydney, hlásil v sobotu rekord 825 nových denných komunitných prípadov nákazy koronavírusom. Niekoľko veľkých miest zápasí s výskytom vysokonákazlivého variantu delta.