Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Azerbajdžane sa zrútil vojenský vrtuľník, hlásia obete i zranených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K nehode došlo dva týždne po tom, čo sa na hraniciach Azerbajdžanu a Arménska odohrali najhoršie boje, odkedy vlani došlo k vyhroteniu ozbrojeného konfliktu pre sporný región Náhorný Karabach.

Baku 30. novembra (TASR) - Celkovo 14 obetí si vyžiadal pád vojenského vrtuľníka, ktorý sa v utorok zrútil počas skúšobného letu v Chyzinskom okrese na východe Azerbajdžanu. S odvolaním na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

"Štrnásť ľudí zahynulo a dvaja ďalší sa zranili pri páde vrtuľníka azerbajdžanskej štátnej pohraničnej služby," oznámili pohraničné sily. Všetky obete boli príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

Pohraničné sily a generálna prokuratúra už predtým cez deň oznámili, že "dnes okolo 10.40 h miestneho času (07.40 h SEČ) sa na leteckej základni Garak Hejbat v Chyzinskom okrese zrútil počas skúšobného letu vojenský vrtuľník, ktorý patril azerbajdžanskej štátnej pohraničnej službe". Spustené bolo aj vyšetrovanie, ktoré má určiť príčinu nehody.

K nehode došlo dva týždne po tom, ako sa na hraniciach Azerbajdžanu a Arménska odohrali najhoršie boje od vlaňajška, keď došlo k vyhroteniu ozbrojeného konfliktu pre sporný región Náhorný Karabach. Počas ozbrojených zrážok bolo 16. novembra zabitých šesť arménskych a sedem azberbajdžanských vojakov. V rovnaký deň bolo uzavreté prímerie, ktoré vyrokoval ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Vlaňajšie šesťtýždňové boje si vyžiadali vyše 6500 obetí na životoch a skončili sa v novembri 2020 mierovou dohodou vyrokovanou Ruskom. Na základe tejto dohody získal Azerbajdžan kontrolu nad značnou časťou Náhorného Karabachu a získal aj všetky oblasti ovládané arménskymi silami mimo spomínaného separatistického regiónu.

Arménsko a Azerbajdžan vedú desaťročia trvajúci spor o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý sa nachádza v rámci územia Azerbajdžanu, ale od separatistickej vojny, ktorá sa skončila v roku 1994, ho majú pod kontrolou sily etnických Arménov, podporované Jerevanom.