Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Azerbajdžane vypukli ťažké boje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Táto najväčšia eskalácia konfliktu od roku 2016 vyvoláva obavy z vypuknutia vojny veľkých rozmerov medzi Azerbajdžanom a Arménskom.

Baku 27. septembra (TASR) - Ťažké boje, ktoré v nedeľu vypukli v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane, si vyžiadali mŕtvych medzi civilistami na oboch stranách. Oznámila to azerbajdžanská vláda i separatisti z Náhorného Karabachu, ktorý je etnicky arménskou enklávou na území Azerbajdžanu.

Obe strany sa zároveň obviňujú zo spustenia agresie, informovala tlačová agentúra AFP. Podľa predstaviteľov Náhorného Karabachu začala azerbajdžanská armáda v ranných hodinách "aktívne bombardovať" predné bojové pásmo separatistického regiónu, ako aj tamojšie civilné ciele vrátane mesta Stepanakert - karabašskej metropoly.

Separatistické sily zostrelili dve azerbajdžanské vojenské vrtuľníky a tri bezpilotné lietadlá, uviedlo ministerstvo obrany odštiepeného regiónu.

Vláda v Baku tvrdí, že spustila "protiofenzívu na potlačenie bojovej aktivity Arménska a zaistenie bezpečnosti obyvateľstva". Náhorný Karabach vyhlásil "stanné právo a totálnu vojenskú mobilizáciu".

Táto najväčšia eskalácia konfliktu od roku 2016 vyvoláva obavy z vypuknutia vojny veľkých rozmerov medzi Azerbajdžanom a Arménskom - úhlavnými nepriateľmi, ktorí už desaťročia vedú územné spory o Náhorný Karabach, konštatuje AFP.

Etnicky arménski separatisti obsadili Náhorný Karabach počas vojnového konfliktu v rokoch 1988-1994, ktorý si vyžiadal 30.000 mŕtvych. Rozhovory o riešení sporu sú od podpísania prímeria v roku 1994 v prevažnej miere pozastavené.

Na nerastné suroviny bohatý Azerbajdžan výrazne investoval do svojich ozbrojených síl a opakovane vyhlasuje, že Náhorný Karabach znova získa násilím. Arménsko uviedlo, že bude separatistický región brániť. Napriek tomu, že Náhorný Karabach vyhlásil nezávislosť, vo veľkej miere sa stále spolieha na Jerevan.