Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Azerbajdžane zasiahol obytné domy raketový úder

Vojaci a hasiči hľadajú preživších v ruinách obytnej štvrte po raketovej paľbe arménskymi jednotkami v azerbajdžanskom meste Gandža, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Útok znamenal novú eskaláciu konfliktu medzi etnickými Arménmi a Azerbajdžanmi o sporné územie Náhodného Karabachu.

Gandža, 17. októbra (TASR) - Raketový úder v skorých ranných hodinách sobotu zrovnal so zemou niekoľko domov v obytnej štvrti v druhom najväčšom azerbajdžanskom meste Gandža, uviedla agentúra AFP.

Jeden z obyvateľov zasiahnutého územia pre agentúru povedal, že videl sedem obetí vytiahnutých z trosiek.

Útok, ktorý prišiel iba niekoľko hodín po tom, ako sa metropola Náhorného Karabachu Stepanaker stala terčom ostreľovania, znamenal novú eskaláciu ozbrojeného konfliktu medzi etnickými Arménmi a Azerbajdžanmi o sporné územie Náhodného Karabachu.

Reportéri AFP videli ako sa štvorcový obytný blok v meste Gandža zmenil na kopu trosiek. Desiatky záchranárov hľadali holými rukami v tme preživších. Záchranári vyzvali na ticho, aby mohli detekovať zvuky preživších. Z trosiek vyťahovali pasy, neotvorené balíčky so zásielkami, či kusy oblečenia.

Obyvateľ jedného z domov pre AFP povedal, že v jeho dome bývalo viac ako 20 ľudí. Iný uviedol, že videl malé dieťa, dve ženy a štyroch mužov vytiahnutých z trosiek, no ich stav nebol bezprostredne jasný.