Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Azovstali ostalo najmenej 100 civilistov, tvrdí poradca starostu

Na snímke dym stúpa z oceliarní Azovstaľ. Foto: TASR/AP

V podzemí areálu spustošenej továrne sa nachádza údajne 2000 ukrajinských vojakov, ktorí sa však odmietajú vzdať.

Kyjev 10. mája (TASR) - Najmenej 100 civilistov sa naďalej nachádza v podzemí metalurgického kombinátu Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole, na ktorý pokračujú útoky ruskej armády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na utorkový príspevok poradcu starostu Mariupola Petra Andriuščenka na sociálnej sieti Telegram.

"Okrem armády sa v krytoch nachádza najmenej 100 civilistov. To však neznížilo intenzitu útokov zo strany okupantov. Ťažké delostrelectvo celý deň pokračovalo v ostreľovaní závodu. Pokusy o pozemný útok sú však naďalej neúspešné. V meste sa preto znovu ozýva kanonáda," napísal Andriuščenko.

V podzemí areálu spustošenej továrne sa nachádza údajne 2000 ukrajinských vojakov, ktorí sa však odmietajú vzdať. Azovstaľ je poslednou baštou ukrajinského odporu v Mariupole. Mnoho civilistov tam bolo uväznených niekoľko týždňov s malým množstvom potravín, vody a liekov. Za uplynulé týždne sa ich odtiaľ podarilo evakuovať niekoľko stoviek. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková cez víkend oznámila, že z Azovstaľu evakuovali už všetky ženy, deti a starcov.