Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Bachmute zostalo už len 500 obyvateľov, tvrdí starosta

Ukrajinskí vojaci strieľajú z dela neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 12. mája 2023. Foto: TASR/AP

Západní vojenskí analytici uvádzajú, že Bachmut je podľa dostupných informácií už prakticky úplne pod kontrolou ruských síl.

Kyjev 31. mája (TASR) - Vo východoukrajinskom meste Bachmut, ktoré bolo dlhé mesiace dejiskom ťažkých bojov, zostalo podľa tamojšieho starostu Olexija Revu len 500 obyvateľov. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy denníka The Guardian.

Vzhľadom na to, že toto mesto malo pred vojnou 70.000 obyvateľov, ide o obzvlášť zarážajúci pokles.

Dobytie Bachmutu 20. mája - po mesiacoch krutých bojov - oznámil šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevegnij Prigožin. Zároveň avizoval, že jeho vojaci sa z mesta začnú sťahovať. Ukrajina, ktorá v posledných týždňoch zaznamenala isté územné zisky na predmestiach Bachmutu, tvrdenia Prigožina o úplnom dobytí mesta poprela.

Západní vojenskí analytici uvádzajú, že Bachmut je podľa dostupných informácií už prakticky úplne pod kontrolou ruských síl. Naopak ukrajinské jednotky podnikajú protiútoky severne a južne od mesta a ovládajú dopravné tepny v jeho okolí.

O Bachmut sa viedli prudké boje napriek tomu, že podľa vojenských analytikov nemá reálnu strategickú hodnotu. Moskva tvrdila, že jeho dobytie jej umožní ďalší postup v Donbase.