Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Bahrajne sa konajú parlamentné voľby; na vládne weby útočili hackeri

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Dosiaľ neznáma skupina na sociálnych sieťach napísala, že hackerský útok je reakciou na snahu "vládneho režimu" porušovať práva ľudí a úsilím bojkotovať "fingované voľby".

Manáma 12. novembra (TASR) - Bahrajnské parlamentné a komunálne voľby poznačili v piatok ešte pred ich začiatkom hackerské útoky na webové stránky tamojšej vlády. TASR informuje na základe správ prevzatých z agentúr DPA a AP.

Útoky hackerov narušili v piatok večer chod internetových stránok parlamentu, štátnej tlačovej agentúry BNA a niekoľko hodín bol zo zahraničia nedostupný aj oficiálny volebný web. Podľa ministerstva vnútra Bahrajnského kráľovstva bolo cieľom zablokovať hlasovanie a šíriť negatívne správy.

Dosiaľ neznáma skupina na sociálnych sieťach napísala, že hackerský útok je reakciou na snahu "vládneho režimu" porušovať práva ľudí a úsilím bojkotovať "fingované voľby". Pravosť tohto príspevku však nebolo možné nezávisle overiť.

Hlasovacie miestnosti sa otvorili v sobotu o 08.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Zaregistrovaných na voľbu 40 členov dolnej komory parlamentu bolo viac ako 340.000 voličov. O mandáty sa uchádzalo viac ako 330 kandidátov, z toho 73 žien. Dve významné opozičné zoskupenia boli však z účasti na voľbách vopred vylúčené, konštatuje rakúska stanica ORF.

Dolná komora parlamentu má v Bahrajne len poradnú úlohu. Právomoc zablokovať legislatívne návrhy kráľa Hamada bin Ísá al-Chalífu má len horná komora, ktorej zástupcov však menuje samotný kráľ. Parlamentné voľby sa v Bahrajne konajú každé štyri roky od roku 2002, keď sa krajina stala kráľovstvom. DPA pripomína, že malému ostrovnému štátu v Perzskom zálive vládne sunnitská dynastia, avšak väčšina populácie patrí k šiitskej vetve islamu.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tento týždeň uviedla, že voľby sa v Bahrajne konajú v prostredí "politických represií". "Za posledných 11 rokov bahrajnskí predstavitelia zakročili voči všetkým formám nesúhlasu a prísne potláčajú právo na slobodu prejavu, pokojného zhromažďovania a združovania," uviedla zástupkyňa regionálneho riaditeľa AI.

Protesty opozície počas tzv. "arabskej jari" boli v marci 2011 potlačené armádou s pomocou saudskoarabských jednotiek. Odvtedy sú desiatky opozičných politikov vo väzení a stovky stratili občianstvo.

Sobotné voľby sa konali len niekoľko dní po viacdňovej návšteve pápeža Františka, ktorý počas svojho pobytu na Bahrajne apeloval na dodržiavanie ľudských práv.