Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bangladéši po rozsiahlom výpadku obnovili dodávky elektriny

Kuchári varia pri sviečkach po výpadku elektriny v bangladéšskej metropole Dháka v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ministerstvo energetiky a nerastných zdrojov vyjadrilo ľútosť nad "dočasnými nepríjemnosťami", ktoré spôsobil výpadok.

Dháka 5. októbra (TASR) - V Bangladéši obnovili dodávky elektrickej energie po takmer sedemhodinovom zlyhaní elektrizačnej sústavy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Výpadok prúdu trval od utorka od 14.05 h miestneho času (10.05 h SELČ) do 21.00 h. Bez prúdu bolo 75 až 80 percent krajiny, uviedol pre agentúru Reuters bangladéšsky úradu pre oblasť energií. Príčina nebola bezprostredne známa.

Mnoho veľkých nákupných stredísk v hlavnom meste Dháka sa v utorok zatvorilo predčasne. Na ďalších miestach v krajine sa využívali alternatívne spôsoby výroby elektrickej energie a predajcovia na trhoch si pomohli sviečkami a lampášmi. Ministerstvo energetiky a nerastných zdrojov vyjadrilo ľútosť nad "dočasnými nepríjemnosťami", ktoré spôsobil výpadok.

Bangladéš zabezpečuje tri štvrtiny spotreby elektrickej energie z dovážaného zemného plynu, pripomína Reuters. Výpadky sú preto tento rok častejšie, pretože elektrizačná sústava krajiny nedokáže pokryť zvýšenú záťaž.