Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Bejrúte sa konal koncert na pamiatku obetí výbuchu zo 4. augusta

Ľudia evakuujú zraneného muža na ulici po masívnej explózii v Bejrúte 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Kultúrne podujatie sa konalo v záhradách Sursockovho paláca z 19. storočia, ktorého okná, škridlová strecha, stropy a nábytok boli pri výbuchu tiež zničené.

Bejrút 21. septembra (TASR) - Libanonská metropola Bejrút bola v nedeľu dejiskom koncertu na pamiatku obetí ničivého výbuchu, ktorý sa v prístave tohto mesta odohral 4. augusta. Zahynulo pri ňom viac ako 190 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia. Silná tlaková vlna zrovnala so zemou nielen prístav, ale vážne poškodila aj mnoho objektov v okolitých štvrtiach.

Kultúrne podujatie sa konalo v záhradách Sursockovho paláca z 19. storočia, ktorého okná, škridlová strecha, stropy a nábytok boli pri výbuchu tiež zničené.

Koncert, ktorý sa vysielal v televízii a streamoval online, sa začal ódou na mesto od slávnej libanonskej speváčky Fajrúz.

Program koncertu bol zostavený tak, aby zahŕňal príspevky od libanonských umelcov, ako aj vystúpenia asi 250 speváckych zborov z celej krajiny.

Umelecký riaditeľ podujatia Jean-Louis Mainguy podľa agentúry AFP vysvetlil, že hudba je dôležitá pre to, "aby bolo možné smútiť a spomínať" na obete.

Táto akcia sa mala pôvodne konať v prístave, ale presunuli ju pre zlú kvalitu ovzdušia v tejto lokalite libanonskej metropoly.

Organizátori koncertu okrem toho požiadali obyvateľov Bejrútu, aby na pamiatku obetí umiestnili na svoje balkóny či do okien horiace sviečky.

V sobotu večer sa konal online koncert, ktorého cieľom bolo vyzbierať finančnú pomoc pre ľudí postihnutých výbuchom zo 4. augusta.