Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Belgicku suspendovali učiteľa, ktorý ukazoval karikatúry Mohameda

Policajné auto prichádza na miesto, kde muž podrezal priamo na ulici hrdlo stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža v piatok 16. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Učiteľ ukázal jednu z karikatúr zverejnených vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo. Tú istú karikatúru použil i zavraždený francúzsky učiteľ Samuel Paty.

Brusel 30. októbra (TASR) - Bruselská mestská časť Molenbeek suspendovala učiteľa, ktorý žiakom ukazoval karikatúry proroka Mohameda v rámci diskusie o zabití francúzskeho učiteľa dejepisu zo 16. októbra. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu Molenbeeku.

Učiteľ ukázal jednu z karikatúr zverejnených vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo. Tú istú karikatúru použil i zavraždený francúzsky učiteľ Samuel Paty.

"Naše rozhodnutie je založené výlučne na skutočnosti, že sú to obscénne obrázky," povedal hovorca starostky štvrte Molenbeek. Dodal, že úrady by postupovali rovnako i v prípade, ak by nešlo o obrázky proroka Mohameda.

Na zmienenom obrázku sú zobrazené genitálie postavy, ktorá kľačí nahá. Žiaci boli vo veku 10 - 11 rokov. Dvaja alebo traja rodičia sa podľa hovorcu v tejto súvislosti sťažovali.

Dočasné pozastavenie výkonu zamestnania nie je podľa starostkinho hovorcu trestom, má však za úlohu udržať poriadok, kým sa neskončí disciplinárne konanie.

Samuela Patyho zavraždili 16. októbra v Conflans-Sainte-Honorine v metropolitnej oblasti Paríža. Páchateľom bol 18-ročný islamista čečenského pôvodu Abdoullakh Anzor, ktorý svojej obeti dlhým nožom oddelil hlavu od tela. Polícia útočníka neskôr zastrelila.

Paty predtým v rámci hodín o slobode prejavu ukázal študentom karikatúry proroka Mohameda zverejnené v satirickom magazíne Charlie Hebdo.

Vražda šokovala Francúzsko a evokovala spomienky na útok, ktorý sa odohral pred piatimi rokmi v parížskej redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na vraždu verejne podporil slobodu prejavu, ktorá podľa neho zahŕňa aj zverejňovanie karikatúr. Výroky Macrona vyvolali protesty v mnohých krajinách islamského sveta a nárast napätia v ich vzťahoch s Francúzskom.

V Belgicku - podobne ako v susednom Francúzsku - v posledných rokoch zaznamenali viacero útokov. Štvrť Molenbeek, kde veľkú časť obyvateľstva tvoria moslimovia, je známa ako ohnisko radikálneho islamu, píše AFP.