Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Benine odsúdili opozičnú predstaviteľku Reckyu Madougouovú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po vyše 20 hodinách súdneho pojednávania uznal beninský Súdny dvor pre ekonomickú trestnú činnosť a terorizmus 47-ročnú Madougouovú za vinnú zo spoluúčasti pri páchaní teroristických činov.

Porto-Novo 11. decembra (TASR) - Na 20 rokov väzenia odsúdil v sobotu špeciálny súd v hlavnom meste západoafrického Beninu Porto-Novo vodkyňu tamojšej politickej opozície Reckyu Madougouovú. Informuje o tom agentúra AFP.

Po vyše 20 hodinách súdneho pojednávania uznal beninský Súdny dvor pre ekonomickú trestnú činnosť a terorizmus (tzv. Criet) 47-ročnú Madougouovú za vinnú zo spoluúčasti pri páchaní teroristických činov.

V utorok tento týždeň odsúdila tá istá súdna inštancia iného opozičného predstaviteľa – akademika Joela Avoa – na desať rokov väzenia. Súd ho uznal za vinného v procese týkajúcom sa obvinení z vlastizrady a korupcie.

Kritici vytýkajú beninskému špeciálnemu súdu Criet, založenému v roku 2016, že vláda prezidenta Patricea Talona ho zneužíva na umlčiavanie opozície a že jeho pôsobením a rozsudkami sa Benin – niekdajšie Dahome – začalo približovať k diktátorským režimom.