Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Berlíne budú počas víkendu demonštrovať tisícky ľudí

Demonštranti počas protestu proti policajnej brutalite a rasizmu s názvom 'Toto je solidarita' v Berlíne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa polície sa na demonštráciu za mier, názorovú rozmanitosť a demokraciu, ktorá sa má konať medzi 14.00 h a 22.00 h pred Brandenburskou bránou, zaregistrovalo zhruba 3000 osôb.

Berlín 1. augusta (TASR) - Nemeckú metropolu Berlín čaká napriek koronavírusovej pandémii víkend plný demonštrácií. Iba na samotné najväčšie podujatie, ktoré sa bude konať v sobotu, sa zaregistrovalo približne 10.000 účastníkov, oznámila polícia.

Pod heslom "Koniec pandémii: Deň slobody" chce iniciatíva zo Stuttgartu na hlavnej komunikačnej tepne vedúcej cez park Tiergarten v Berlíne demonštrovať medzi 15.30 h a 20.00 h, informovala tlačová agentúra DPA.

Daná skupina opakovane protestuje proti reštrikciám zavedeným nemeckou vládou za účelom zastaviť šírenie koronavírusovej pandémie. Skupina tiež demonštruje na podporu ochrany základných práv.

Na demonštráciu v hlavnom meste sa mobilizuje obyvateľstvo z celej krajiny, uviedol v piatok berlínsky senátor Andreas Geisel. Účastníci plánujú cestovať autobusmi. Na účasť vyzvali tiež neonacistickí organizátori.

Podľa polície sa na demonštráciu za mier, názorovú rozmanitosť a demokraciu, ktorá sa má konať medzi 14.00 h a 22.00 h pred Brandenburskou bránou, zaregistrovalo zhruba 3000 osôb. Približne 100 demonštrantov chce pochodovať z ulice Unter den Linden smerom na zmienenú hlavnú tepnu cez park Tiergarten medzi 11.00 h a 15.30 h, doplnila polícia.

Geisel očakáva počas víkendu celkovo 22.000 demonštrantov na rôznych miestach Berlína. Na bezpečnosť situácie bude dohliadať približne 1500 policajtov.