Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Berlíne otvorili centrum pre včasné varovanie pred pandémiou

Na smímke vpravo Tedros Adhanom Ghebreyesus generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a nemecká kancelárka Angela Merkelová prestrihávajú pásku na inauguračnom ceremoniáli Centra WHO pre pandémiu a epidemickú inteligenciu v budove Langenbeck-Virchow v Berlíne, Nemecko, streda 1. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Prvým riaditeľom tohto centra sa stane nigérijský epidemiológ narodený v Nemecku Chikwe Ihekweazu.

Berlín 1. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus spoločne v stredu otvorili v Berlíne medzinárodné centrum pre včasné varovanie pred pandémiou, informovala agentúra DPA.

Cieľom tohto centra je pripraviť svet na ďalšie pandémie prostredníctvom zberu a analýzy veľkého množstva dát, vysvetľuje DPA.

"Centrum spojí partnerov z celého sveta, aby mohli spolupracovať na vytvorení nástrojov a zbieraní dát, ktoré krajiny potrebujú na to, aby sa dokázali pripraviť, detegovať a reagovať na pandemické a epidemické riziká," uvádza WHO na svojej webovej stránke.

"Svet musí byť schopný si všimnúť nové udalosti, ktoré majú pandemický potenciál, a monitorovať opatrenia na kontrolu chorôb v reálnom čase, aby mohol vzniknúť efektívny manažment pandemických a epidemických rizík... Toto centrum tomuto pomôže," uviedol riaditeľ WHO.

Nemecká kancelárka počas otvorenia zdôraznila potrebu medzinárodnej výmeny informácií a uviedla, že pandémia koronavírusu ukázala, ako veľmi je organizácia ako WHO potrebná.

Prvým riaditeľom tohto centra sa stane nigérijský epidemiológ narodený v Nemecku Chikwe Ihekweazu, ktorý v súčasnosti riadi hlavný zdravotnícky úrad v Nigérii.

S centrom by mal úzko spolupracovať aj nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) ako aj berlínska klinika Charité, v ktorej centrum bude zo začiatku sídliť. Nemecko do centra pritom vložilo približne 30 miliónov eur, uvádza DPA.