Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Berlíne položili základný kameň nového múzea moderného umenia

Na snímke základný kameň nového múzea umenia 20. storočia, ktorému sa hovorí aj "Berlínska moderna", zdvíha žeriav na stavenisku počas tlačovej konferencie v Berlíne v piatok 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Nové múzeum bude v poradí siedmym sídlom nemeckej Národnej galérie (Nationalgalerie).

Berlín 9. februára (TASR) - V nemeckom hlavnom meste v piatok slávnostne položili základný kameň ambiciózneho a nákladného nového múzea výtvarného umenia 20. storočia, označovaného ako "Berlínska moderna". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Nové múzeum bude v poradí siedmym sídlom nemeckej Národnej galérie (Nationalgalerie). Očakáva sa, že jeho výstavba potrvá do roku 2027. Prvotné práce na mieste sa však začali už v roku 2019.

"Berlínska moderna" sa bude nachádzať vedľa ikonickej budovy Novej národnej galérie (Neue Nationalgalerie) neďaleko Postupimského námestia, ktorú navrhol americko-nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe a ktorú otvorili v roku 1968.

Budova bude zároveň susediť s koncertnou sieňou Berlínskej filharmónie, ktorá je ďalšou architektonickou ikonou mesta.

Riaditeľ Novej národnej galérie Klaus Biesenbach, ktorý bude viesť aj budúce múzeum, uviedol, že galéria naliehavo potrebuje ďalšie priestory na vystavenie svojej rozsiahlej zbierky. Podľa neho je v súčasnosti možné v priestoroch Neue Nationalgalerie vystaviť len 172 z približne 5000 diel tejto inštitúcie.

Plány na vznik novej budovy boli kritizované pre jej nízku energetickú účinnosť. Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová uviedla, že stavebné plány boli medzičasom prepracované, a dúfa, že múzeum sa stane "príkladom udržateľnosti".

Návrh a revízie vykonala švajčiarska architektonická firma Herzog & de Meuron, ktorá postavila aj koncertnú halu Labskej filharmónie v Hamburgu, olympijský štadión v Pekingu, štadión Allianz Arena v Mníchove alebo múzeum M+ v Hongkongu.

Zmena dizajnu zvýši náklady na výstavbu budovy o takmer desať miliónov eur - na približne 363 miliónov eur. Spolu s ďalšími finančnými a inými výdajmi sa celkové náklady na tento projekt vyšplhajú na zhruba 450 miliónov eur.

Starosta Berlína Kai Wegner uviedol, že nová muzeálna budova vyplní bolestivú medzeru na kultúrnej scéne mesta, a stavebný projekt preto označil za "úplne oprávnený a absolútne nevyhnutný".