Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Berlíne protestovali proti Merkelovej plánom na riešenie pandémie

Policajti zasahujú proti demonštrantom, ktorí protestujú pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu v stredu 18. novembra 2020. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy. Foto: TASR/DPA

Jeden z demonštrantov mal na tvári rúško s nápisom "Merkelovej náhubok", iní niesli transparenty s rôznymi sloganmi.

Berlín 18. novembra (TASR) - Niekoľko tisícok ľudí v stredu protestovalo v centre nemeckého hlavného mesta Berlín proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Očakáva sa, že obe komory nemeckého parlamentu (Spolkový snem a Spolková rada) ešte v priebehu dňa prijmú zákony, ktoré by mohli vláde umožniť zaviesť obmedzenie spoločenského kontaktu a nariadenia na nosenie rúška, zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti, zatváranie obchodov a zrušenie športových podujatí.

Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestujú pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu v stredu 18. novembra 2020. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.
Foto: TASR/DPA

Hoci väčšina Nemcov akceptuje najnovšie opatrenia pre boj s druhou vlnou pandémie, kritici tvrdia, že daný zákon bez odobrenia parlamentom poskytuje vláde príliš veľké kompetencie a ohrozuje občianske práva obyvateľstva.

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) dokonca prirovnala dané opatrenie k Zmocňovaciemu zákonu z roku 1933, ktorý vydláždil cestu k nacistickej diktatúre, pripomína Reuters.

Demonštrant hrá na klavíri počas protestu proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu pred Brandeburskou bránou v Berlíne v stredu 18. novembra 2020. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.
Foto: TASR/DPA


Jeden z demonštrantov mal na tvári rúško s nápisom "Merkelovej náhubok", iní niesli transparenty s rôznymi sloganmi. Demonštranti všeobecne nemali na tvárach rúška ani nedodržiavali požadovaný bezpečnostný odstup. Zásahové policajné oddiely protestujúcim zabránili dostať sa príliš blízko k budove Spolkového snemu.

Demonštranti vykrikujú na policajtov počas protestu proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu pred Brandeburskou bránou v Berlíne v stredu 18. novembra 2020. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.
Foto: TASR/DPA


Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.

Podľa najnovších údajov Kochovho inštitútu v Berlíne sa počet prípadov infekcie zvýšil o 17.561 na celkových 833.307, pričom ochoreniu COVID-19 podľahlo v Nemecku 13.119 ľudí.


Berlínska polícia použila proti demonštrantom vodné delá


Polícia používa vodné delo na ľudí, ktorí protestovali pred Brandeburskou bránou v Berlíne proti plánom kancelárky Angely Merkelovej dať vláde právomoc na vymáhanie reštrikcií zacielených na obmedzenie šírenia nového druhu koronavírusu v stredu 18. novembra 2020. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, bolo v prvej fáze "koronakrízy" vysoko oceňované za udržanie bilancie nakazených i mŕtvych pod hranicou, akú zaznamenali mnohé susedné štáty. Momentálne sa však nachádza uprostred druhej vlny rovnako ako zvyšok Európy.
Foto: TASR/DPA

Berlínska polícia použila v stredu vodné delá proti účastníkom niekoľkotisícového protestu proti sprísneným opatreniam na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu, ktoré zaviedla vláda kancelárky Angely Merkelovej. Demonštranti obviňovali vládu z nastoľovania diktatúry. Informovala o tom agentúra AFP.

Po tom, čo účastníci neuposlúchli výzvu nasadiť si rúška, polícia sa rozhodla rozohnať protest a "zadržať narušiteľov".

Pred Brandenburskou bránou sa zhromaždilo približne 5000 radikálnych aktivistov po tom, čo spolková vláda zakázala demonštrantom protestovať pred parlamentom z obáv pred násilnosťami.

Militantní aktivisti v internetových diskusiách prirovnali vládne opatrenia k Zmocňovaciemu zákonu z roku 1933, ktorý vydláždil cestu k nacistickej diktatúre. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na sociálnej sieti Twitter reagoval, "že takéto nehanebné prirovnania sú výsmechom obetiam národného socializmu a dokazujú, že sa (ich autori) nepoučili z histórie".