Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Berlíne sa konala demonštrácia proti sprísňovaniu opatrení

Demonštrantka bez ochranného rúška drží transparent s nápisom Koniec koronavírusovej diktatúre na proteste pod heslom "Koniec pandémii: Deň slobody" proti reštrikciám zavedeným nemeckou vládou za účelom zastaviť šírenie koronavírusovej pandémie v Berlíne v sobotu 1. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Len máloktorí z protestujúcich mali na tvárach rúška a dodržiavali pravidlá odstupu.

Berlín 1. augusta (TASR) - Približne 15.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc nemeckej metropoly Berlín, aby vyjadrili svoj nesúhlas s obmedzeniami, ktoré v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy novým koronavírusom zaviedla vláda. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci pískali, volali po "slobode" a "odpore", pričom skandujúc označili pandémiu koronavírusu za "najväčšiu konšpiračnú teóriu".

Mnohí demonštranti držali v rukách cedule s názvami miest a obcí, z ktorých do Berlína prišli, ako aj zástavy jednotlivých nemeckých spolkových krajín. Len máloktorí z protestujúcich mali na tvárach rúška a dodržiavali pravidlá odstupu. Na tých, ktorí prišli demonštrovať v rúškach, navyše podaktorí protestujúci kričali, aby si ich sňali.

V Berlíne sa v sobotu konala aj protidemonštrácia. Mnohí jej účastníci prišli pod heslom "Staré mamy proti pravici" a smerom k účastníkom hlavného protestu skandovali heslá ako "Nacisti von".

Obe protestujúce skupiny od seba oddelil policajný kordón. Podľa polície do popoludňajších hodín k nijakým zrážkam medzi demonštrantmi nedošlo.

Hlavná demonštrácia sa konala pod heslom "Koniec pandémie: Deň slobody" a zvolala ju skupina Laterálne myslenie 711, ktorá opakovane zorganizovala protesty proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom v Stuttgarte. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu podľa nej predstavujú porušenie základných ľudských práv. Na účasť na berlínskej demonštrácii však vyzývali aj niektoré neonacistické organizácie.

Demonštrácie proti koronavírusovým opatreniam odsúdili ako "nezodpovedné" a "hlúpe" zástupcovia viacerých nemeckých politických strán.