Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

V Berlíne schválili kroky na obnovenie prímeria na Ukrajine

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Ministri schválili sériu opatrení, ktoré podľa agentúry Associated Press zahŕňajú obnovenie rokovaní o prímerí najneskôr v sobotu.

Berlín 2. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sa dnes na rokovaniach v Berlíne dohodli, že budú pracovať na obnovení prímeria na východe Ukrajiny. Umožniť by ho mali trojstranné rozhovory za účasti proruských separatistov, ktoré sa začnú tento víkend. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministri schválili sériu opatrení, ktoré podľa agentúry Associated Press zahŕňajú obnovenie rokovaní o prímerí najneskôr v sobotu "s cieľom dosiahnuť po vzájomnej dohode bezpodmienečné, udržateľné prímerie", ktoré bude monitorovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

"Je to jasný záväzok k mnohostrannému prímeriu," zdôraznil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po rozhovoroch s ministrami zahraničia Ruska, Ukrajiny a Francúzska: Sergejom Lavrovom, Pavlom Klimkinom a Laurentom Fabiusom.

Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii informoval, že schválili dokument, ktorý vyjadruje "nevyhnutnosť urýchlene sa dohodnúť na podmienkach stabilného, dlhodobého prímeria".

V spoločnej deklarácii vydanej vo večerných hodinách po skončení berlínskych rozhovorov ministri privítali ochotu Ruska umožniť ukrajinskej pohraničnej stráži, keď začne platiť prímerie, prístup na ruské územie, aby sa mohla podieľať na kontrole dvoch hraničných priechodov.