Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Berlíne v sídle bývalej tajnej polície vznikne Kampus demokracie

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Vznik nového "Kampusu demokracie" má podporiť značnou sumou nemecká spolková vláda. Projekt má vytvoriť nový priestor pre diskusiu o myšlienkach slobody a demokracie.

Berlín 17. januára (TASR) - V niekdajšej centrále východonemeckej tajnej polície Stasi v Berlíne vznikne v najbližších rokoch "spoločné miesto pamäti a výskumu" bývalého komunistického režimu. Oznámila to ministerka kultúry Claudia Rothová, informovala v utorok agentúra DPA.

Vznik nového "Kampusu demokracie" má podporiť značnou sumou nemecká spolková vláda. Projekt má vytvoriť nový priestor pre diskusiu o myšlienkach slobody a demokracie, povedala Rothová po pondelkovej návšteve archívu Stasi.

"Vyrovnanie sa s bezprávím... zostáva aj 33 rokov po nenásilnej revolúcii v Nemeckej demokratickej republike (NDR) našou úlohou a povinnosťou," zdôraznila ministerka.

Podľa jej názoru je potrebné sústrediť na jednom mieste historický výskum týkajúci sa represívnych mechanizmov bývalého východomeneckého komunistického režimu, čo poskytne dôležité ponaučenia aj pre súčasnú demokraciu v Nemecku.

Berlínsky senátor pre oblasť kultúry Klaus Lederer vidí potenciál využitia bývalej centrály Stasi "práve v jej dvojakom historickom význame: ako mieste represií aj pokojnej revolúcie".

Lederer pripomenul, že 15. januára 1990 obsadili občania vtedajšej NDR centrálu Stasi v berlínskom obvode Lichtenberg, aby zabránili zničeniu tajných zložiek, ktoré sa začalo krátko po páde Berlínskeho múru.

V areáli budúceho Kampusu pre demokraciu v súčasnosti sídli Archív Stasi, Múzeum Stasi, Únia združení obetí komunistickej tyranie (UOKG) a dokumentačný inštitút Roberta Havemana.