Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: AUTO VRAZILO DO DAVU: Hasiči potvrdili jednu obeť a 8 zranených

Záchranári pomáhajú zranenej osobe po náraze auta do davu ľudí v centre Berlína v stredu 8. mája 2022. Foto: TASR/AP

Berlínska starostka Franziska Giffeyová uviedla, že tento incident ju "nesmierne znepokojil a šokoval".

Berlín 8. júna (TASR) - Nemecká polícia potvrdila, že vodičom auta, ktoré v stredu v Berlíne vrazilo do davu ľudí, bol 29-ročný muž nemecko-arménskeho pôvodu žijúci v hlavnom meste Nemecka. Zatiaľ stále nie je jasné, či išlo o dopravnú nehodu spôsobenú pravdepodobne zdravotným stavom alebo o úmyselný čin. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

Podľa hovorcu hasičov Adriana Wenzela boli ôsmi ľudia prevezení do nemocnice, pričom piati z nich sú v život ohrozujúcom stave. Na mieste prišla o život jedna osoba.

Agentúra DPA približuje, že zadržaný muž, ktorý šoféroval strieborné osobné vozidlo značky Renault Clio, najprv vyšiel na obrubník neďaleko rušného nákupného bulváru Kurfürstendamm na rohu ulíc Tauentzienstrasse a Rankestrasse, kde vrazil do skupiny ľudí, v ktorej boli prevažne tínedžeri. Následne po zhruba 200 metroch jazdy opäť vyšiel na obrubník na ulici Marburger Strasse, kde napokon skončil vo výklade parfumérie.

Osobné vozidlo, ktoré vrazilo do davu ľudí v centre Berlína, skončilo napokon vo výklade obchodu v stredu 8. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Berlínska starostka Franziska Giffeyová na Twitteri uviedla, že tento incident ju "nesmierne znepokojil a šokoval". "Spravíme všetko preto, aby sme dotknutým osobám pomohli," prisľúbila. Rovnako zdôraznila, že zaistí vyšetrenie tohto činu.

K tragickému incidentu došlo v blízkosti Pamätného kostola cisára Viliama I. (Gedächtniskirche) a bulváru Kurfürstendamm. Ide o lokalitu nachádzajúcu sa neďaleko námestia Breitscheidplatz, kde v roku 2016 počas vianočných trhov prívrženec IS vrazil kamiónom do davu ľudí, pričom 12 osôb prišlo o život a viac ako 70 utrpelo zranenia.





Výberová chronológia útokov autom na ľudí v Nemecku




2016

19. decembra
- Mladý Tunisan vrazil kamiónom do návštevníkov vianočných trhov v berlínskej štvrti Charlottenburg, kde zabil 12 ľudí a desiatky ďalších zranil. K útoku sa prihlásila skupina Islamský štát. Útočníka Anísa Ámrího, ktorému Nemecko odmietlo udeliť azyl, neskôr zastrelili policajti v severnom Taliansku pri náhodnej kontrole dokladov.



2017

9. apríla
- Štyridsaťsedemročný muž vrazil do preskleného foyer novej mestskej radnice vo Verdene, keď ho zastavilo až schodisko. Potom polial automobil benzínom a podpálil ho, čím spôsobil škodu na budove vo výške niekoľko miliónov eur.

11. novembra - Muž narazil autom do ľudí na autobusovej zastávke v berlínskej štvrti Reinickendorf. Ľudia však stačili uskočiť a tak neprišlo k žiadnym zraneniam.



2018

6. apríla
- Dve osoby sa zranili v Cottbuse v spolkovej krajine Brandenbursko, keď do skupinky ľudí na chodníku narazilo terénne auto. Vodič z miesta činu ušiel.

7. apríla
- V centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vrazila veľkou rýchlosťou dodávka do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodičovho a viac ako 30 zranených.



2019

2. januára
- Najmenej päť osôb utrpelo zranenia na západe Nemecka, kde na viacerých miestach narážal autom do ľudí 50-ročný muž, ktorý mal podľa miestnych úradov v úmysle zabíjať cudzincov.



2020

24. februára - Celkovo 52 ľudí vrátane 18 detí zranil 29-ročný Nemec, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko. Okresný súd v Kasseli odsúdil v decembri 2021 páchateľa na doživotie.

26. júla
- Sedem ľudí utrpelo zranenia, keď v západoberlínskej štvrti Charlottenburg vrazilo do davu ľudí auto s estónskou poznávacou značkou. Polícia zadržala 24-ročného muža, ktorý v dôsledku vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom.

25. novembra - Nemecká polícia zadržala muža, ktorý úmyselne narazil autom do oplotenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne. Vodič automobilu vo veku 54 rokov bol telesne postihnutý a v aute mal invalidný vozík.

1. decembra - V meste Trier na západe Nemecka vnikol do pešej zóny 51-ročný muž, kde svojím autom vrážal do chodcov. Päť ľudí usmrtil a ďalších 24 utrpelo zranenia. Jedna osoba zomrela na následky zranení takmer rok po tragédii.