Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Berlíne vznikne monumentálny pamätník udalostí z roku 1989

Muž kráča popri zvyškoch Berlínskeho múru. Foto: TASR/AP

Ústrednou časťou Pamätníka slobode a jednote bude 50 metrov dlhá konštrukcia v tvare misky, ktorá sa bude jemne hýbať, keď sa na ňu postaví dostatočné množstvo ľudí.

Berlín 29. mája (TASR) - V centre nemeckého hlavného mesta Berlín vo štvrtok slávnostne položili základný kameň nového pamätníka, ktorý vzdá hold účastníkom prodemokratických protestov z roku 1989. Ich odhodlanie postaviť sa proti nemeckému komunistickému štátu neskôr viedlo k opätovnému zjednoteniu oboch častí rozdeleného Nemecka.

Ako informovala stanica BBC, ústrednou časťou Pamätníka slobode a jednote bude 50 metrov dlhá konštrukcia v tvare misky, ktorá sa bude jemne hýbať, keď sa na ňu postaví dostatočné množstvo ľudí.

Celková plocha pamätníka vrátane priľahlej pešej zóny bude pokrývať 700 štvorcových metrov.

Pamätník z dielne štúdia Milla & Partner bude obsahovať nápis "Sme ľud. Sme jeden ľud" a má byť hotový koncom roka 2021.

Toto heslo v novembri 1989 skandovali protestujúci v vo vtedajšej komunistickej Nemeckej demokratickej republike (NDR). Vyjadrovalo túžbu obyvateľov po opätovnom zjednotení národa, ako aj po odstránení Berlínskeho múru ako dlhoročného symbolu studenej vojny.

Projekt bude podľa odhadov stáť 17 miliónov eur, ktoré poskytne nemecká spolková vláda.

Na štvrtkovom slávnostnom podujatí sa zúčastnila nemecká ministerka kultúry Monika Grüttersová. Podľa nej bude pamätník vzdávať poctu "občianskej statočnosti ľudí, ktorí sa prihlásili o svoje demokratické práva a slobody".

Dizajnér Johannes Milla a architekt Sebastian Letz, ktorí vyhrali súťaž na návrh pamätníka s názvom "Občania v pohybe", uviedli, že "sloboda a jednota nie sú statickým javom, ale vyžadujú si zapojenie a interakciu".

Pamätník sa bude nachádzať pred Berlínskym palácom, ktorý v 50. rokoch zbúrala východonemecká vláda a ktorého opätovná výstavba sa práve dokončuje. Sídliť v ňom bude muzeálna a výskumná inštitúcia s názvom Humboldt Forum.

"Pripomienka tejto pokojnej revolúcie si zaslúži takéto prominentné miesto v srdci nemeckej metropoly," zdôraznili autori návrhu diela.

Na mieste plánovaného pamätníka v minulosti stála jazdecká socha pruského kráľa a nemeckého cisára Viliama I., prvého panovníka zjednoteného Nemecka.