Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V berlínskej vládnej štvrti sa začali oslavy 75. výročia ústavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vyhlásenie ústavy pred 75 rokmi si v sobotu pripomenú aj v niekdajšom sídle západonemeckej vlády v meste Bonn v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 24. mája (TASR) - V nemeckom hlavnom meste Berlín sa v piatok začali trojdňové oslavy 75. výročia ústavy krajiny - Základného zákona (Grundgesetz). Dokument vstúpil do platnosti v "Západnom Nemecku" 23. mája 1949, čo je zároveň dátumom založenia bývalej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Tzv. "festival demokracie" sa koná vo vládnej štvrti, kde na úvod podujatia vystúpili s prejavom viacerí poprední nemeckí politici vrátane spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera či spolkového kancelára Olafa Scholza.

Na brehu rieky Spréva boli postavené menšie i väčšie stany. Do nedele sa tam budú prezentovať humanitárne organizácie, odborové zväzy a neziskové inštitúcie. Spolková vláda je zastúpená väčšími tribúnami, ktoré poskytujú informácie o jej činnosti.

Ministerstvo vnútra pripravilo stolný futbal, zatiaľ čo ministerstvo financií ponúka koleso šťastia, ktorého cieľom je pomôcť ľuďom dozvedieť sa viac o inflácii. Medzi atrakciami sú bezplatné koktaily v národných farbách krajiny - čiernej, červenej a zlatej -, ako aj zmrzlina vo farbách vlajky EÚ.

Steinmeier ešte vo štvrtok označil Základný zákon za "základ pre zabezpečenie toho, aby sloboda, demokracia a spravodlivosť určovali spolužitie" v Nemecku. Podľa jeho slov bola ústava "veľkým darom" pre krajinu po tyranii nacistického režimu.

"Je to dar, ktorý si musíme nielen pripomínať, ale ktorý si musíme vážiť, zachovávať a brániť v každodennom živote republiky," vyhlásil. Steinmeier pripomenul, že ide o jednu z najstarších ústav na svete, ktorá sa stala vzorom pre mnohé ďalšie ústavy.

Vyhlásenie ústavy pred 75 rokmi si v sobotu pripomenú aj v niekdajšom sídle západonemeckej vlády v meste Bonn v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.