Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku odsúdili bývalé členky spravodajského servera Tut.by

Ilustračné foto. Foto: TASR

Činnosť servera Tut.by ukončili po historických demonštráciách proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v roku 2020.

Moskva 17. marca (TASR) - Na dlhé väzenské tresty odsúdili v Bielorusku dve bývalé členky vedenia tamojšieho najväčšieho nezávislého spravodajského servera Tut.by, uviedla v piatok bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Činnosť servera Tut.by ukončili po historických demonštráciách proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v roku 2020.

"Bývalá šéfredaktorka Maryna Zolatavová a bývalá generálna riaditeľka Ľudmila Čekinová boli odsúdené na 12 rokov väzenia," uviedla organizácia Viasna po procese, ktorý prebiehal za zatvorenými dverami.

Rozsudky v piatok odsúdila bieloruská asociácia novinárov. "Proces proti Tut.by a verdikt voči jeho pracovníkom je krutou pomstou za pravdu, ktorú Tut.by odovzdal ľudu Bieloruska," uviedla asociácia vo vyhlásení s odvolaním sa na rozsiahle protivládne demonštrácie v Bielorusku po sporných voľbách v roku 2020.

Lukašenko je v bývalej sovietskej republike pri moci už viac než štvrťstoročie. Kritici ho označujú za "posledného európskeho diktátora".

Európska únia ho v dôsledku početných škandálov okolo manipulácie volieb z roku 2020 neuznáva za legitímne zvoleného prezidenta. Masové protesty, ktoré po hlasovaní vypukli, bieloruský režim brutálne potlačil s podporou Ruska.

Lukašenko vlani na začiatku invázie Ruska na Ukrajinu umožnil Moskve, aby vysielala vojakov a odpaľovala rakety na Ukrajinu aj z územia Bieloruska. Do bojov v susednej krajine sa však bieloruská armáda nezapojila.