Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku pokračujú v odstraňovaní symbolov opozície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nariadenie o odstraňovaní plagátov, graffiti, bielo-červeno-bielych zástav, pretieraní lavičiek či strhávaní stužiek z plotov a zábradlí vydal nedávno Alexandr Lukašenko.

Minsk 25. novembra (TASR) – Technické služby a neznáme osoby v civile pokračovali v stredu v bieloruskej metropole v plnení nariadenia o obnovení poriadku v meste Minsk. V súlade s nariadením z verejne dostupných miest a priestranstiev vo vnútroblokoch bytových domov odstraňujú výzdobu a symboly spájané s bieloruskou opozíciou.

Nariadenie o odstraňovaní plagátov, graffiti, bielo-červeno-bielych zástav, pretieraní lavičiek či strhávaní stužiek z plotov a zábradlí vydal nedávno Alexandr Lukašenko, ktorý sa po sporných augustových voľbách dal opäť inaugurovať ako hlava štátu na šieste funkčné obdobie.

Ako informoval spravodajský portál TUT.by, poslankyňa mestského zastupiteľstva v Minsku Voľha Cesakovová v stredu požiadala predsedníctvo o zneplatnenie tohto nariadenia, v ktorom poslanci schválili aj zoznam lokalít v meste, kde musí byť obnovený "exemplárny poriadok".

Portál TUT.by poznamenal, že aj v uplynulých týždňoch sa výzdoba odstránená z úradnej moci po veľmi krátkom čase vrátila na pôvodné miesto.

Lukašenko pri vydávaní tohto nariadenia minulý týždeň tvrdil, že dvory, kde sa schádzajú ľudia na podporu opozície a kde si pripomínajú väznených či obete prebiehajúcich protestov proti režimu, sú „semenišťami občianskej vojny".

V nezávislých bieloruských médiách sa objavili správy, že za účasť na úradne nepovolených protestoch boli v správnom konaní na 15 dní väzenia najnovšie odsúdení – okrem iných – aj bývalá Miss Bielorusko 2005 Voľha Chižinkavová alebo bývalý vyšetrovateľ bieloruského Vyšetrovacieho výboru Javhen Juškevič, ktorý bol špecialistom na kauzy počítačovej bezpečnosti.

Vo väzbe je tiež viacero novinárov, ale aj lekárov a záchranárov rýchlej zdravotnej služby. Ich kolegovia sa každý deň schádzajú na aspoň krátky protest alebo akciu na ich podporu. Fotografie alebo videá so záznamom z nich potom zverejňujú na sociálnych sieťach.

Spravodajský portál Naša Niva zasa ako kuriozitu priniesol správu o zmene jednej z rekvizít vo sviatočne vyzdobenom výklade obchodného domu CUM v Minsku, kde aranžéri inštalovali Deda Mráza a škriatkov.

Jeden z nich drží v ruke zoznam novoročných prianí, kým 21. novembra boli na zozname knihy, televízor, dom, čln, iPhone, ale aj sloboda, v utorok bol zoznam upravený tak, že riadok s posledným spomenutým slovom bol vystrihnutý a hárok potom nanovo zlepený.

Obyvatelia Minska sa aj v stredu schádzali, aby pri cestách vytvárali živé reťaze na znak solidarity so zadržanými účastníkmi protestov proti Lukašenkovmu režimu. Ich organizátori pritom uznali, že účastníkov je síce pre koronakrízu menej, ale bojového ducha neubudlo.

Portál TUT.by v tejto súvislosti v stredu informoval, že v Bielorusku od začiatku pandémie oficiálne evidujú 128 449 nakazených. Za uplynulých 24 hodín bol zaznamenaný nárast o 1496 prípadov.