Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku sa vedie 250 stíhaní voči účastníkom protestov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stíhania sa týkajú aj kandidátov prezidentských volieb či aktivistov opozície.

Minsk 22. septembra (TASR) - Od začiatku predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami v Bielorusku, ktoré sa konali 9. augusta, sa začalo vyšetrovanie a stíhanie vo viac ako 250 kauzách. Týkajú sa kandidátov prezidentských volieb, aktivistov opozície alebo účastníkov pokojných protestov, ktoré v krajine trvajú od oznámenia sporného víťazstva úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ako podľa spravodajského portálu Naša Niva informovalo ľudskoprávne centrum Viasna, najviac ľudí - 87 - je stíhaných pre údajné vyvolávanie masových nepokojov.

Proti desiatkam ďalších osôb sa vedie vyšetrovanie pre organizovanie alebo pre aktívnu účasť na hromadných akciách, ktoré "hrubo porušujú verejný poriadok".

Polícia a súdy sa zaoberajú aj prípadmi kladenia odporu strážcom verejného poriadku alebo príslušníkom orgánov ministerstva vnútra, alebo sa voči policajtom dopustili násilia či vyhrážania sa násilím.

Stíhanie sa vedie aj pre podozrenie z daňových únikov, pričom jedným z obvinených je i Lukašenkov potenciálny súper v prezidentských voľbách, bývalý bankár Viktar Babaryka. Toho začali vyšetrovať a vzali do väzby krátko po tom, ako zverejnil zámer kandidovať vo voľbách proti Lukašenkovi.

Ľudskoprávne centrum Viasna zostavilo nateraz zoznam s menami 200 ľudí, ktorých trestné stíhanie súvisí s dianím počas predvolebnej kampane a po nej. Viasna podľa agentúry Interfax dodala, že 68 ľudí z tohto zoznamu už bolo uznaných za politických väzňov.