Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku sa začal proces s novinárom Andrzejom Poczobutom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ľudskoprávna organizácia Viasna zaraďuje 49-ročného Poczobuta medzi 1440 politických väzňov v Bielorusku. Varšava žiada jeho prepustenie.

Minsk 16. januára (TASR) - V Bielorusku sa v pondelok začal súdny proces s poľsko-bieloruským novinárom Andrzejom Poczobutom, ktorému za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka hrozí 12 rokov väzenia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Poczobut, korešpondent poľského denníka Gazeta Wyborcza a zástupca poľskej menšiny v Bielorusku, bol zatknutý v marci 2021. Obvinený je z "vyzývania na činy zamerané proti národnej bezpečnosti" Bieloruska, ako aj z podnecovania k nenávisti. Ak ho uznajú za vinného, hrozí mu päť až 12 rokov väzenia.

Súdny proces sa koná v západobieloruskom meste Hrodna pri poľských hraniciach. Hovorca ministerstva zahraničných vecí vo Varšave Lukasz Jasina na sociálnej sieti Twitter uviedol, že poľského charge d'affaires v Minsku Marcina Wojciechowského odmietli vpustiť do súdnej siene.

Ľudskoprávna organizácia Viasna zaraďuje 49-ročného Poczobuta medzi 1440 politických väzňov v Bielorusku. Varšava žiada jeho prepustenie.

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk v pondelok pre poľský rozhlas povedal, že Poczobut "nespáchal žiadny zločin a obvinenia proti nemu nemajú nič spoločné s realitou".

Po spornom znovuzvolení Lukašenka za prezidenta v auguste 2020 otriasli Bieloruskom mohutné protivládne protesty. Bezpečnostné zložky sa ich snažili potlačiť silou, pričom zatkla viac ako 35.000 ľudí. Tisíce demonštrantov následne podali svedectvo, že ich polícia pri alebo po zadržaní zbila. Represie postihli aj mimovládne organizácie a nezávislých novinárov.

Asociácia bieloruských novinárov uvádza, že v súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 32 novinárov, ktorí čakajú na súd alebo si už odpykávajú trest.