Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku stíhajú pre tričko s nápisom Diktátor patrí do pekla

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna upozornilo, že ak súd uzná cyklistu za vinného, hrozia mu dva roky väzenia.

Minsk 29. mája (TASR) - Bieloruské úrady začali viesť vyšetrovanie voči 31-ročnému občanovi, ktorý je podozrivý z urážky hlavy štátu - dopustil sa jej tým, že mal nedávno počas cyklojazdy oblečené tričko s nápisom "Diktátor patrí do pekla" a s podobizňou fúzatého muža, ktorý bol nápadne podobný Alexandrovi Lukašenkovi.

Bieloruské ľudskoprávne centrum Viasna upozornilo, že ak súd tohto muža uzná za vinného, hrozia mu dva roky väzenia. Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta.

Autorom printu na tričku je jeden z ruských undergroundových umelcov menom Konstantin "Ananas". Spoločne s iniciatívnou skupinou tieto tričká predával a takto získané peniaze posielal na pomoc politickým väzňom v Bielorusku, kde sa ich počet zvýšil po vypuknutí mohutných demonštrácií proti režimu v lete 2020.

Cyklistu oblečeného v inkriminovanom tričku zadržali 16. mája pri priehrade v Minsku spolu s ďalšími účastníkmi cyklistických pretekov MINSK FIXED GEAR.

Následne bol odsúdený na 15 dní väzenia, pretože bol súdom uznaný za vinného z "účasti na nepovolenom hromadnom podujatí", čoho sa "dopustil zakričaním sloganu Nech žije Bielorusko (Žyve Belarus!).

Na 10 až 15 dní boli odsúdení aj niekoľkí ďalší zadržaní účastníci cyklojazdy.