Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku za posledný týždeň zadržali najmenej 55 novinárov

Demonštranti počas protestu proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk v nedeľu 9. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo bieloruské úrady, aby k ruským novinárom a ich práci pristupovali s rešpektom.

Minsk 11. augusta (TASR) - V Minsku počas utorkových protestov proti výsledkom volieb pokračovali aj represie proti novinárom. Ako podľa agentúry RIA Novosti uviedol spravodajca agentúry AP, ľudia v čiernych maskovacích odevoch a prilbách fotoreportérom v utorok večer počas protestov vyberali z fotoaparátov pamäťové karty, ničili ich technické vybavenie a strhávali im novinárske preukazy, ktoré mali na viditeľnom mieste, na odeve.

Podľa spravodajcu AP zasahujúci ľudia v civile pritom nemali na odeve žiadne identifikačné znaky.

Spresnil, že títo muži najprv rozohnali demonštrantov, ktorí sa v Minsku zhromaždili pri hoteli Orbita, a potom sa na miesto vrátili, aby sa "porátali" s novinármi.

Za posledný týždeň - od 4. do 11. augusta - bolo v Bielorusku zadržaných najmenej 55 novinárov, informovala v utorok Bieloruská asociácia novinárov.

Mnohí z novinárov boli zo strany policajtov vystavení fyzickému násiliu, zatiaľ čo v prípade iných už dlhší čas nebolo známe miesto, kde sa momentálne nachádzajú, informoval spravodajský portál Meduza.io.

Agentúra RIA Novosti v utorok večer informovala, že bieloruské úrady medzičasom prepustili na slobodu niekoľko zadržaných ruských novinárov. Niektorí z nich sú už na ceste do vlasti, pričom kauzy viacerých z nich Minsk riešil zákazom vstupu do Bieloruska na najbližších päť rokov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo bieloruské úrady, aby k ruským novinárom a ich práci pristupovali s rešpektom. Hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová poznamenala, že Bielorusko sa k ruským novinárom správalo "nie po bratsky"