Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bielorusku zadržali viacerých aktivistov a novinárov

Polícia stráži ulicu, aby zabránila demonštrácii občanov, ktorí si pripomínajú vo štvrtok Deň slobody na počesť výročia vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od roku 1918, 25. marca 2021. Foto: TASR/AP

Napriek tomuto zastrašovaniu a perzekúciám odporcovia režimu Alexandra Lukašenka pokračovali aj v nenásilných a individuálnych formách protestu.

Minsk 25. marca (TASR) - Bieloruské bezpečnostné zložky vo štvrtok zadržali ďalších najmenej 45 osôb. Stalo sa tak v rámci cielených operácií policajných zložiek. Medzi zadržanými sú najmä novinári kritickí k súčasnému bieloruskému režimu, ale aj príslušníci poľskej menšiny.

Bieloruská opozícia si vo štvrtok pripomína Deň slobody na počesť výročia vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok.

Ako informoval spravodajský portál TUT.by, v meste Hrodna polícia vo štvrtok urobila prehliadku v miestnej poľskej škole, ako aj v budove Zväzu Poliakov, kde policajti zhabali výtlačky novín poľskej komunity Głos znad Niemna a Magazyn Polski, počítače i ďalšie vybavenie.

Podľa TUT.by Poľsko medzičasom oznámilo, že Litve a Lotyšsku navrhlo uvalenie spoločných hospodárskych sankcií proti Bielorusku v dôsledku udalostí okolo Zväzu Poliakov v Bielorusku.

Jeho predsedníčku Andželiku Borysovú totiž v utorok v Hrodne zadržali a v stredu odsúdili na 15 dní väzenia za zorganizovanie nepovoleného zhromaždenia. Zväz Poliakov v Bielorusku jej zadržanie a odsúdenie označil za "zastrašovanie celej poľskej menšiny v Bielorusku".

TUT.by vo svojom spravodajstve dodal, že na mnohých miestach v Minsku bolo počas dňa badať koncentráciu príslušníkov policajných zložiek - uniformovaných i v civile. Mnohé ulice smerujúce do centra boli prehradené. V uliciach bola odstavená vojenská technika i policajné autobusy a vozidlá na prevoz zadržaných.

Napriek tomuto zastrašovaniu a perzekúciám odporcovia režimu Alexandra Lukašenka pokračovali aj v nenásilných a individuálnych formách protestu: vyvesili na svoje okná, fasády domov, stromy či ploty bielo-červeno-biele vlajky, vypustili biele a červené balóny alebo stáli v uliciach držiac v rukách historický štátny znak Pahoňa (Prenasledovanie), na ktorom je zobrazený rytier v brnení, s vytaseným mečom na cválajúcom koni.

Podľa videozáznamov z viacerých bieloruských miest mali tieto protesty podporu verejnosti, napr. vodiči na znak súhlasu trúbili klaksónmi alebo blikali svetlami svojich áut.