Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Bosne a Čiernej Hore sa konali zhromaždenia na podporu Palestínčanov

Demonštranka vykrikuje na zhromaždení na podporu Palestínčanov v centre Sarajeva. Foto: TASR/AP

V bosnianskom hlavnom meste Sarajevo sa v nedeľu zhromaždilo približne 2000 ľudí podporujúcich Palestínčanov a odsudzujúcich Izrael.

Sarajevo 23. októbra (TASR) - Izraelská veľvyslankyňa v Bosne a Hercegovine Galit Pelegová sa v nedeľu sťažovala v súvislosti s propalestínskymi zhromaždeniami, ktoré sa v ten deň konali v niekoľkých bosnianskych mestách. TASR informuje na základe správy agentúry HINA.

"Keď podporujete Palestínčanov, prečo neodsúdite (palestínske militantné hnutie) Hamas?" napísala Pelegová na platforme X (predtým Twitter).

V bosnianskom hlavnom meste Sarajevo sa v nedeľu zhromaždilo približne 2000 ľudí podporujúcich Palestínčanov a odsudzujúcich Izrael. Bola medzi nimi aj starostka Sarajeva Benjamina Karičová, ktorá síce odsúdila utrpenie všetkých civlistov v izraelsko-palestínskom konflikte, explicitne však nespomenula vraždenie, ktorého sa dopustil Hamas počas útokov na Izrael zo 7. októbra.

"Hamas sa v Izraeli dopustil masakru a potom využil Palestínčanov v Gaze ako ľudské štáty. Päťstopäťdesiat (!) rakiet Hamasu odpálených na Izrael dopadlo v Gaze, zabilo Palestínčanov, vrátane nemocnice al-Ahlí," dodala Pelegová.

Vedenie bosniaskeho hlavného mesta ju vzápätí v reakcii na tento príspevok obvinila z "tendenčných vyjadrení zameraných na diskreditáciu starostky a mesta Sarajevo", cituje HINA.

Menšie zhromaždenia na podporu Palestínčanov sa tiež konali v bosnianskych mestách Tuzla, Mostar a Sanski Most.

Na proteste nazvanom "Čierna Hora pre Palestínu" sa v nedeľu zišlo približne 1000 ľudí aj v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica. Účastníci podujatia pred sídlom OSN vyzvali tamojšieho prezidenta Jakova Milatoviča, aby odsúdil "genocídu v Palestíne". Demonštranti mávali vlajkami Čiernej Hory, Palestíny i bývalej Juhoslávie a vyzývali čiernohorskú vládu na bojkot Izraela a uvalení sankcií voči nemu, píše HINA.