Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Bosne katolíci a moslimovia spolu postavili mešitu pri Tomislavgrade

Na snímke mešita v meste Mostar v stredu 18. júla 2018. FOTO TASR - Lukáš Grinaj Foto: TASR

Novú mešitu slávnostne otvorili v stredu pri meste Tomislavgrad na juhu Bosny a Hercegoviny. Na financovaní jej výstavby sa spojila miestna moslimská a katolícka komunita.

Záhreb 11. augusta (TASR) - Novú mešitu slávnostne otvorili v stredu pri meste Tomislavgrad na juhu Bosny a Hercegoviny. Na financovaní jej výstavby sa spojila miestna moslimská a katolícka komunita, hoci na celoštátnej úrovni medzi ich politickými predstaviteľmi panujú nezhody. TASR správu prevzala z agentúry HINA.

Mešitu v Dilaveri postavili v roku 2020, ale jej otvorenie bolo z dôvodu epidémie COVID-19 odložené. Jej výstavbu spoločne financovali katolíci a moslimovia, keď predtým podobným spôsobom postavili neďaleký katolícky kostol.

K zhromaždeným sa na otváracom ceremoniáli prihovorili vedúci kantónu Herceg-Bosna Ivan Vukadin, starosta Tomislavgradu Ivan Buntič a predstavený miestneho františkánskeho kláštora Sreten Čurčič.

Štvrť Dilaveri je príkladom stáročnej tolerancie a vzájomnej pomoci miestnych chorvátskych, prevažne katolíckych a bosnianskych moslimských komunít. Na celoštátnej úrovni a na sociálnych sieťach sa vo vystúpeniach politikov z oboch etnických komunít posilňuje nedôvera až nenávisť, ktorá zosilnela pred októbrovými parlamentnými voľbami, analyzuje HINA.