Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Bosne potvrdili výsledky prezidentských a parlamentných volieb

Na archívnej snímke volby do tzv. predsedníctva (prezídia) Bosny a Hercegoviny - trojčlenného kolektívneho prezidentského orgánu zloženého zo zástupcov Srbov, Chorvátov a Moslimov (Bosniakov). Foto: TASR/AP

Trojčlenný kolektívny orgán, prezídium krajiny, vytvoria v ich zmysle zástupcovia Srbov, Chorvátov a Moslimov (Bosniakov) - konkrétne Milorad Dodik, Željko Komšič a Šefik Džaferovič.

Sarajevo 22. októbra (TASR) - Bosniansko-hercegovinská volebná komisia potvrdila v pondelok výsledky prezidentských a parlamentných volieb zo 7. októbra.

Trojčlenný kolektívny orgán, prezídium krajiny, vytvoria v ich zmysle zástupcovia Srbov, Chorvátov a Moslimov (Bosniakov) - konkrétne Milorad Dodik, Željko Komšič a Šefik Džaferovič, ktorí sa tak stanú nástupcami Mladena Ivaniča, Dragana Čoviča a Bakira Izetbegoviča.

Voliči navyše pred viac ako dvoma týždňami rozhodli o personálnom zložení viacerých parlamentov - federálneho zákonodarného zboru, parlamentov oboch častí krajiny, ktorými sú moslimsko-chorvátska Federácia Bosny a Hercegoviny a Republika srbská, ako aj desiatich regionálnych zhromaždení jednotlivých kantónov (žúp).

V 42-člennej dolnej komore celoštátneho parlamentu bude mať zastúpenie napokon 14 subjektov, najviac 9 mandátov získala Strana demokratickej akcie (SDA) Bakira Izetbegoviča.

V zastupiteľskom zbore Federácie Bosny a Hercegoviny obsadia nominanti SDA 27 z celkove 98 kresiel, celkove v ňom zasadnú zástupcovia 14 strán a hnutí.

V 83-člennom parlamente Republiky srbskej získal najviac mandátov (28) Dodikov Zväz nezávislých sociálnych demokratov (SNSD).

Volebná účasť činila 7. októbra 53,3 percenta.