Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Brazílii sa po vytrvalých dažďoch pretrhli dve priehrady

Pohľad na zaplavené oblasti po prudkých dažďoch v brazílskom meste Itapetinga 26. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V dôsledku vytrvalých niekoľkotýždňových dažďov sa v sobotu pretrhla priehrada pri meste Vitoria da Conquista na juhu štátu Bahia.

Brazília 27. decembra (TASR) - V štáte Bahia na severovýchode Brazílie, ktorý bojuje s rozsiahlymi záplavami, sa cez víkend pretrhli dve priehrady. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na mieste úrady.

V dôsledku vytrvalých niekoľkotýždňových dažďov sa v sobotu pretrhla priehrada pri meste Vitoria da Conquista na juhu štátu Bahia. Nápor vody v nedeľu neudržala ani priehrada pri približne 100 kilometrov vzdialenom meste Jussia.
Muž sa pokúša obnoviť nábytok cez okno svojho zaplaveného domu počas záplav po prudkých dažďoch v brazílskom meste Itapetinga 26. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Úrady museli evakuovať obyvateľov ohrozených miest a dedín, zatiaľ však nie sú známe informácie o prípadných obetiach alebo zranených. Voda z pretrhnutých priehrad poškodila viacero mostov a ciest.

Intenzívne dažde v štáte Bahia trvajú už od začiatku novembra a vyžiadali si už najmenej 18 obetí na životoch; dvaja ľudia sú nezvestní. O strechu nad hlavou prišlo už viac než 16.000 obyvateľov a ďalších takmer 20.000 muselo byť evakuovaných.
Pohľad na zaplavené oblasti po prudkých dažďoch v brazílskom meste Itapetinga 26. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Záplavy postihli už približne 400.000 obyvateľov približne 67 miest a obcí. V niektorých lokalitách sa hladiny vodných tokov zvýšili až o tri metre. Decembrové zrážky v metropole štátu Bahia, v meste Salvador, dosiahli už šesťnásobok mesačného priemeru.

Vláda štátu Bahia a brazílske federálne úrady odštartovali v sobotu spoločnú operáciu s cieľom zmobilizovať personál, lietadlá a a poskytnúť pomoc obyvateľom v zaplavených oblastiach. Okrem bezprostrednej záchrany ľudských životov sa operácia zameriava aj na distribúciu potravín, matracov či teplého oblečenia.
Rodiny ukladajú nábytok na strechu ich zaplavených domov počas záplav po prudkých dažďoch v brazílskom meste Itapetinga 26. decembra 2021.
Foto: TASR/AP