Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Brazílii žiadajú pre vyklčovanie Amazonu odchod ministra

Rozsiahla plocha zničeného amazonského dažďového pralesa zničeného požiarom sa nachádza v brazílskej oblasti Vila Nova Samuel. Foto: TASR/AP

Minister životného prostredia, ako aj celá vláda prezidenta Jaira Bolsonara sú dlhodobo kritizovaní za sprístupnenie dažďového pralesa ťažbe a poľnohospodárstvu.

Brazília 7. júla (TASR) - Brazílska prokuratúra žiada odvolanie ministra životného prostredia, ktorý podľa nej odstránením opatrení na ochranu Amazonského pralesa prispel k urýchleniu odlesňovania a k šíreniu požiarov na tomto chránenom území. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Prokurátori taktiež žiadajú, aby minister zaplatil za spôsobené škody pokutu.

Minister Ricardo Salles "priamo prispel" k vyklčovaniu Amazonu tým, že odsúhlasil 25-percentnú zrážku v rozpočte rezortu pre životné prostredie a zmrazil medzinárodnú dotáciu na boj proti odlesňovaniu, píše sa v pondelkovom vyhlásení, ktoré podpísalo 12 štátnych žalobcov.

Ekológovia varujú, že najrozsiahlejší dažďový prales na svete môže utŕžiť najväčšie škody práve v roku 2020. Prales by mohol stratiť odlesňovaním a ťažením väčšieho územia než zhorelo počas vlaňajších požiarov, približuje AFP.

Salles koncom apríla na vládnom zasadnutí uviedol, že "skutočnosť, že médiá sú sústredené na koronavírus", chce využiť na to, aby presadil schválenie reforiem a zmiernenie pravidiel, najmä tých, ktoré sa týkajú ochrany Amazónie.

Minister životného prostredia, ako aj celá vláda prezidenta Jaira Bolsonara sú dlhodobo kritizovaní za sprístupnenie dažďového pralesa ťažbe a poľnohospodárstvu.