Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Británii budú hlasovať o vyšetrovaní Johnsona v kauze „partygate“

Na archívnej snímke z 30. decembra 2020 britský premiér Boris Johnson počas debaty v Dolnej snemovni na mimoriadnom zasadnutí britského parlamentu, na ktorom by mali poslanci ratifikovať dohodu o vzťahoch Spojeného kráľovstva a EÚ po brexite, v Londýne. Foto: TASR/AP

V čase hlasovania bude Johnson na služobnej ceste v Indii.

Londýn 19. apríla (TASR) - Dolná snemovňa britského parlamentu bude vo štvrtok hlasovať o tom, či bude premiér Boris Johnson čeliť vyšetrovaniu za zavádzanie poslancov v kauze lockdownových večierkov v jeho úrade na Downing Street. TASR informuje na základe správy britskej televíznej stanice Sky News.

O schôdzu parlamentu požiadala opozičná Labouristická strana. Johnson totiž spočiatku tvrdil, že pri večierkoch neboli porušené žiadne protipandemické pravidlá.

V čase hlasovania bude Johnson na služobnej ceste v Indii.

Predseda britskej vlády dostal minulý týždeň pokutu za účasť na večierku pri príležitosti svojich narodenín v júni 2020, čím porušil protipandemické pravidlá vlastnej vlády. Premiér sa za to ospravedlnil, no odmietol odstúpiť z funkcie.

Britská polícia preveruje dovedna 12 večierkov z rokov 2020 a 2021, pričom na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj Johnson. Vyšetrovanie kauzy stále pokračuje, polícia dosiaľ v tejto súvislosti udelila už viac ako 50 pokút.