Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Británii odsúdili štyroch mužov za smrť Vietnamcov

Na archívnej snímke policajní forenzní vyšetrovatelia skúmajú nákladné auto, v ktorom našli 39 mŕtvych osôb v priemyselnom parku 23. októbra 2019 v britskom grófstve Essex. Foto: TASR/AP

Väčšina z ľudí, ktorí zomreli, boli vo veku 15 až 44 rokov a pochádzali z provincií Nghe An a Ha Tinh v severnej a strednej časti Vietnamu.

Londýn 22. januára (TASR) - Britský súd v piatok odsúdil štvoricu mužov na dlhoročné tresty odňatia slobody za pašovanie a zabitie 39 vietnamských migrantov, ktorých našli predvlani pri Londýne mŕtvych v zadnej časti chladiarenského nákladného auta. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a spravodajská stanica BBC.

Hlavných vinníkov, Ronana Hughesa (41) a Gheorgheho Nicaa (43), odsúdil súd v Londýne na 20 a 27 rokov za mrežami. Sudcovia uznali za vinných zo zabitia 39 mužov, žien a detí z Vietnamu aj dvoch vodičov nákladných vozidiel: Eamonn Harrison (24) dostal 18 rokov a 26-ročný Maurice Robinson, ktorý po náves prišiel a našiel telá, dostal 13 rokov odňatia slobody.

Sudca uviedol, že migranti zomreli "neznesiteľne bolestivou" smrťou. Telá obetí našli v prístave Purfleet na juhovýchode Anglicka v návese v októbri 2019 po tom, čo sa v obrovskej horúčave udusili.

Za podiel na pašeráckej operácii boli odsúdení aj ďalšie tri osoby: Christopher Kennedy (24), Valentin Calota (38) a Alexandru-Ovidiu Hanga (28).

Prokuratúra počas súdneho procesu uviedla, že uväznení Vietnamci nemohli v návese, v ktorom bol vypnutý chladiaci systém, chytiť mobilmi signál. Mobily 39 obetí pri prehliadke ukázali, že sa pokúšali zalarmovať pomoc a keď im dochádzal vzduch, zanechali rodinám odkazy. Ďalší použili kovovú tyč pri pokuse preraziť dieru v streche alebo pritiahnuť pozornosť.

Väčšina z ľudí, ktorí zomreli, boli vo veku 15 až 44 rokov a pochádzali z provincií Nghe An a Ha Tinh v severnej a strednej časti Vietnamu. Tamojší obyvatelia majú zlé vyhliadky nájsť si prácu, dochádza tam k ekologickým katastrofám a migráciu podporuje aj sľubovanie dobrého zárobku v zahraničí.

Smrť migrantov šokovala Britániu aj Vietnam a ešte viac zdôraznila problém celosvetového ilegálneho obchodovania s ľuďmi, ktorí sa z chudobných krajín Ázie, Afriky a Blízkeho východu vydávajú na nebezpečnú cestu na Západ za lepším životom.