Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Británii opäť štrajkujú záchranári za vyššie mzdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšia odborárska organizácia Unison uviedla, že v Anglicku bude štrajkovať až 15.000 zamestnancov záchrannej služby.

Londýn 23. januára (TASR) - Pracovníci záchrannej zdravotnej služby v Británii začali v pondelok štrajkovať za zvýšenie platov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na pondelkovej protestnej akcii sa zúčastňujú členovia troch odborových zväzov - Unison, Unite a GMB.

Najväčšia odborárska organizácia Unison uviedla, že v Anglicku bude štrajkovať až 15.000 zamestnancov záchrannej služby. K nim sa pripojí asi 5000 ich kolegov z nemocníc v meste Liverpool na severozápade Anglicka.

Odborová organizácia Unite oznámila, že v pondelok bude štrajkovať aj viac ako 2600 zdravotného personálu vo Walese a Anglicku.

"Snažíme sa prinútiť vládu, aby rokovala," povedala generálna tajomníčka Unite Sharon Grahamová pre stanicu BBC a obvinila vládu z nečinnosti.

"Neprebiehajú absolútne žiadne rozhovory o platoch, je nesprávne naznačovať, že áno," dodala Grahamová. Reagovala tak na vyjadrenia britského ministra zdravotníctva Stevea Barclayho, ktorý tvrdí, že diskusie pokračujú.

Pracovníci záchrannej zdravotnej služby v Británii začali štrajkovať vlani 21. decembra. Po pondelkovom štrajku pripravujú na 6. februára štrajk aj odbory zastupujúce sestry a personál ambulancií.