Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Británii pokračujú štrajky pracovníkov pôšt a zamestnancov železníc

Oznam na svetelnej tabuli počas štrajku pracovníkov britskej železničnej dopravy na železničnej stanici Victoria station v Londýne 13. decembra 2022. Zamestnanci železničnej dopravy v Spojenom kráľovstve opäť štrajkovali po tom, ako sa odborom a zamestnávateľom nepodarilo dosiahnuť dohodu. Foto: TASR - AP

Na väčšine územia Škótska a vo Walese nebudú premávať takmer žiadne vlaky.

Londýn 14. decembra (TASR) - Zamestnanci železníc a pracovníci pôšt v Británii pokračujú v stredu v štrajku s cieľom dosiahnuť zlepšenie v oblasti platov a pracovných miest a podmienok. Protestné akcie plánujú aj ďalšie profesie. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

V utorok boli vlakové spojenia v prevádzke len na 20 percent zo svojej kapacity a približne polovica tratí má byť uzavretá aj v stredu, píše BBC. Na väčšine územia Škótska a vo Walese nebudú premávať takmer žiadne vlaky.

Zamestnanci železníc a autobusovej dopravy budú štrajkovať aj v piatok, spolu s personálom na letiskách a pracovníkmi údržby cestných komunikácii. Počas tohto týždňa sa očakáva aj celoštátna protestná akcia zdravotných sestier.

Pracovníci viacerých odvetví v Británii žiadajú zvýšenie platov z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na život. Inflácia dosahuje viac než 11 percent, čo je najrýchlejšie tempo jej rastu za obdobie viac než 40 rokov, analyzuje BBC. Dôvodom je najmä zvýšenie cien potravín a energií.

Krízový tím britskej vlády COBRA by mal počas tohto týždňa už po druhý raz zasadnúť s cieľom rokovať o znížení dôsledkov týchto štrajkov.

Približne 115.000 členov odborovej organizácie poštovej spoločnosti Royal Mail (Communication Workers Union; CWU) sa do štrajku zapojilo v tej časti roka, ktorá je pre poštu najnáročnejšia, píše BBC a dodáva, že v Británii v tejto súvislosti hlásia zdržania zásielok a ďalších služieb. Zamestnanci Royal Mail majú štrajkovať aj 23. a 24. decembra.

Železničiari žiadajú také platové podmienky, ktoré prihliadajú na rastúce náklady na život. Odvetvie železničnej dopravy však zaznamenalo počas koronavírusovej pandémie pokles v počte cestujúcich a nachádza sa pod tlakom s cieľom ušetriť finančné prostriedky.