Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Európska sieť spolupráce pri voľbách organizovala v Bruseli stretnutie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko v tejto sieti zastupuje Odbor strategickej komunikácie ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Brusel 25. septembra (TASR) - Siedme stretnutie Európskej siete spolupráce pri voľbách, ktorá bola založená v januári 2019, uskutočnilo sa v piatok v Bruseli.

Pracovné stretnutie otvoril eurokomisár zodpovedný za spravodlivosť Didier Reynders. Táto platforma pravidelne spája predstaviteľov členských štátov EÚ a Európsku komisiu, aby diskutovali o osvedčených postupoch s cieľom zaručiť slobodné a spravodlivé voľby v rámci Európskej únie.

Sieť umožňuje konkrétne a praktické výmeny v oblasti tém týkajúcich sa zabezpečenia slobodných a spravodlivých volieb vrátane ochrany údajov, kybernetickej bezpečnosti, transparentnosti a zvyšovania povedomia.

Podporuje tiež spoluprácu s ostatnými skupinami a orgánmi na európskej úrovni, čím umožňuje vzájomnú podporu a širšie a efektívne šírenie príslušných varovaní a iných informácií súvisiacich s volebnými procesmi.

Slovensko v tejto sieti zastupuje Odbor strategickej komunikácie ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Po poslednom pracovnom stretnutí z júna tohto roku boli aj piatkové diskusie zamerané na skúsenosti členských štátov Únie v súvislosti s krízou COVID-19, jej vplyve na slobodné a spravodlivé voľby a na spravodlivé a demokratické volebné diskusie.

Eurokomisár Reynders v tejto súvislosti zdôraznil, že vždy je potrebné zaručiť slobodné a spravodlivé voľby, čo platí najmä v časoch krízy, keď je prioritou podporiť demokratickú účasť všetkých občanov EÚ vo voľbách.

"Európska sieť spolupráce pri voľbách je nevyhnutná na zabezpečenie našich demokratických procesov. Je to cenné fórum, ktoré slúži na informovanie o politických iniciatívach na všetkých úrovniach - vrátane našej ďalšej správy o občianstve EÚ," uviedol Reynders.

Európska komisia v rámci prípravy ďalšej správy o európskom občianstve spustila 9. júla tohto roku verejné konzultácie zamerané na občianstve EÚ, ktoré sa ukončia 1. októbra.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)