Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Buči pochovali 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. Zástupkyňa starostu uviedla, že väčšina obetí mala strelné poranenia hlavy a hrude.

Kyjev 10. augusta (TASR) - Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifikovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Zástupkyňa starostu Buče Michajlyna Skoryková uviedla, že väčšina obetí mala strelné poranenia hlavy a hrude. "Všetci ľudia, ktorí boli zastrelení a exhumovaní z hromadných hrobov, mali na tele stopy po mučení," oznámila Skoryková.

Ako ďalej vysvetlila, každý hrob na cintoríne Deputatskij má osobitnú značku a ak vzorky DNA umožnia neskôr obeť identifikovať, môže sa naň pripevniť menovka a pozostalí môžu svojho blízkeho nanovo pochovať aj na inom mieste.

Ukrajina a jej spojenci obviňujú ruské sily z rabovania a násilností voči civilistom v Buči, satelitnom meste Kyjeva. Po odsune ruských síl na jar sa tu našli masové hroby a mŕtve telá ležiace v uliciach, často so známkami mučenia.