Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Budapešti protestovali proti schválenej reforme akadémie vied

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Budapešť 2. júla (TASR) - Stovky ľudí protestovali v utorok podvečer v Budapešti pred budovou Maďarskej akadémie vied (MTA) proti novele zákona, ktorú vláda so zámerom transformácie výskumnej siete dopoludnia presadila v parlamente hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP.

Podľa spravodajského servera 444.hu na protest proti krokom kabinetu protestujúci ovešali čiernymi stuhami pred sídlom MTA sochu Štefana Sečéniho, ktorý v roku 1830 položil základy Uhorskej vedeckej akadémie a Vedeckej spoločnosti.

Oklieštenie MTA je podľa demonštrantov "hriechom voči vede, voči národu i voči maďarskej kultúre". Obavy z vládnych reforiem vyjadril už predtým aj prezident MTA László Lovász.

Minister pre inovácie a technológie László Palkovics, ktorý návrh predkladal, pre agentúru MTI uviedol, že utorňajšie rozhodnutie parlamentu je krokom vpred v obnovení systému vedy výskumu a inovácií, pričom vláda chce v nových podmienkach navŕšiť finančnú podporu pre výskum a vedu pre budúci rok o 32 miliárd forintov (9,91 milióna eur). "Toto rozhodnutie slúži v prospech maďarských vedcov," zdôraznil.

Ústredným prvkom zákona je vytvorenie organizácie Výskumná sieť Lóránda Eötvösa (ELKH), ktorá prevezme 15 výskumných inštitúcií a centier, ktoré doposiaľ riadila MTA. ELKH bude riadiť 12-členný orgán, do ktorého bude delegovať šesť členov MTA a šesť členov vláda. Predsedu tohto orgánu vyberie šéf MTA spolu s ministrom pre inovácie a technológie a vymenuje ho premiér.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach