Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Budapešti si pripomenuli krajanov odsunutých z Československa

Zsolt Németh. Foto: TASR/MTI

Na základe uznesenia maďarského parlamentu z roku 2012 sa predmetný pamätný deň pripomína v Maďarsku v 12. aprílový deň pripomínajúc 12. apríl 1947, keď začal odsun Maďarov z bývalého Československa.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Nikdy nič takého, vyhlásil vo štvrtok v Budapešti na margo niekdajšieho odsunu Maďarov z bývalého Československa Zsolt Németh, predseda zahraničného výboru parlamentu, významný politik vládnej strany Fidesz a člen predsedníctva organizujúceho Rákocziho zväzu pri príležitosti výročného dňa začiatku povojnového odsunu.

Rečník pripomenul, že k výmenám obyvateľstva dochádza v rôznych častiach sveta aj v súčasnosti a že história ľudstva a ľudský naturel sa zmenia iba s našim pričinením. Zsolt Németh hovoril o etnických čistkách v bývalom Československu, o ktorých sa až dodnes vie primálo a dlho sa o nich nesmelo hovoriť.

Za úlohu dneška označil vytvorenie takých pomerov, ktoré zabránia eskalácii situácie a vyriešia konflikty. Prvým krokom smerom k tomu je poznanie vlastnej histórie a procesov, ktoré sa v nej ukrývajú. Druhým je poznanie faktov, ktoré nás spájajú, v danom prípade so Slovákmi. Napokon treba naštartovať procesy, ktoré sú protichodné s tendenciami zdedenými z československého nacionálneho komunizmu, ale žijúcimi s nami, vyhlásil Zsolt Németh a dodal, že Rákocziho zväz je na to vhodným subjektom.

Informácie priniesla tlačová agentúra MTI.

Rečník súčasne konštatoval, že aj záujem o spoločnú históriu zo strany slovenskej spoločnosti, zdá sa, rastie.

Podľa Németha treba zvážiť, čo možno urobiť pre zlepšenie slovensko-maďarských vzťahov, pričom popri diplomacii poukázal aj na úlohu mimovládnych organizácií a cirkví.

Boj za zrušenie princípu kolektívnej viny neslobodno vzdať, Benešove dekréty nemôžu zostať v platnosti, János Esterházy nemôže zostať vojnovým zločincom, na právo na používanie rodného jazyka nemožno rezignovať, zdôraznil niekdajší druhý muž maďarskej diplomacie a zároveň dodal, že nie je jedno, akými prostriedkami sa bojuje za tieto ciele.

Na základe uznesenia maďarského parlamentu z decembra 2012 sa predmetný pamätný deň pripomína v Maďarsku každoročne v 12. aprílový deň pripomínajúc 12. apríl 1947, keď sa začal odsun Maďarov z bývalého Československa.