Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Buffale po kalamite už smú jazdiť autá, otvorili aj letisko

Príslušníci Národnej gardy kontrolujú obyvateľov domu po fujavici, pri ktorej v uplynulých dňoch napadlo takmer meter a pol snehu v americkom meste Buffalo v stredu 28. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Starosta však vyzval obyvateľov, aby aj tak zvážili nevyhnutnosť jazdy autom.

Buffalo 29. decembra (TASR) - Úrady v americkom Buffale vo štvrtok zrušili zákaz používania motorových vozidiel v uliciach mesta, ktorý predtým zaviedli v dôsledku najhoršej snehovej kalamity v oblasti za posledné desaťročia, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Podľa starostu mesta Byrona Browna "bol dosiahnutý významný pokrok" pri odpratávaní snehu z ulíc. Opätovne otvorili hlavné cestné ťahy, predmestské komunikácie aj medzinárodné letisko Buffalo Niagara. Starosta však vyzval obyvateľov, aby aj tak zvážili nevyhnutnosť jazdy autom.

V dôsledku fujavice, ktorá vyčíňala najmä v piatok a sobotu, zahynuli v Buffale viac než tri desiatky osôb. Príslušníci polície a Národnej gardy pokračujú v návštevách obydlí, aby skontrolovali, či sú ich obyvatelia v poriadku – aj preto, že snehová víchrica spôsobila rozsiahle výpadky dodávok energií. Miestni predstavitelia sa obávajú, že bilancia úmrtí sa ešte zvýši.

Príslušníci Národnej gardy, ktorí začali v niektorých štvrtiach amerického mesta Buffalo chodiť od domu k domu, aby zistili, či sú ich obyvatelia v poriadku po fujavici, pri ktorej tu v uplynulých dňoch napadlo takmer meter a pol snehu v stredu 28. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


V závere roka sa v Buffale očakáva dážď, pričom denné maximá sa budú blížiť k desiatim stupňom Celzia a teplota do polovice budúceho týždňa neklesne pod nulu ani v noci.

V Buffale napadlo približne poldruha metra snehu. Národná meteorologická služba uviedla, že v oblasti je iba malé riziko záplav, avšak úrady sa na ne aj tak pripravujú. Guvernérka štátu New York Kathy Hochulová oznámila, že štát je pripravený poskytnúť pre svoje druhé najväčšie mesto 800.000 vriec s pieskom a viac než 300 čerpadiel.